Eu am ales să nu fiu cool…

Eu am ales să nu fiu cool. Eu am ales să nu fiu comod. Eu am ales să nu fiu la modă.
Un banc (dar câte lucruri adevărate nu sunt spuse ca bancuri) spunea despre căsătorie că este acea instituție inventată de jidani pentru a face sex gratis.
Dar dacă stăm puțin și lăsăm gluma la o parte, sunt mult mai multe concepte inventate doar pentru a îndemna oamenii să facă lucruri sau investiții inutile, doar pentru ca alții să poată face bani.
Mă refer aici la termeni precum “confort”,”comoditate”,”modă”, “cool” și lista poate continua.
Din păcate însă, multă lume se lasă prinsă în acest joc și nu vede de fapt realitatea. Copii și părinții deopotrivă primesc pe toate căile educația consumului în general, a consumului inutil în special.
“Cumpără 2 cutii de margarină la preț de 1” – Ce dacă nu ai nevoie de 2. Ce dacă oricum, a doua se va strica… Ai cumpărat 2 la preț de 1… V-ați uitat vreodată în coșul pe care-l umpleți la supermarket, analizând câte din cele puse acolo vor sfârși la gunoi?
Revin la primii termeni despre care scriam mai sus….
Confortul – care este de fapt rostul lui ? Păi se zice că nu mai poți dormi în același pat în care ai dormit 10 ani. De ce? E un pat bun, nu scârțâie, nu s-a lăsat nu ai ce-i reproșa. Da, dar uite, că a apărut unul nou, care costă de zece ori mai mult dar care este mai confortabil. Adică? Păi …e mai moale. Ăsta a fost un exemplu. Ok, spunei persoanei cu pricina că-și poate lua de exemplu o altă saltea pentru patul vechi, una poate mai moale… Nu o va face în cele mai multe cazuri…
Comoditatea – este poate una din ceea ce eu numesc greșeli capitale. Este de fapt îmbinarea prostiei cu lenea. Este mult mai comod să stau acasă în fața televizorului decât să ies la plimbare în parc. Este mult mai comod să mă duc cu mașina la Cota 1400 sau la Babele, decât să merg atât de mult pe jos. E mult mai comod să-mi parchez mașina în ușa supermarketului, sau pe plajă lângă șezlong. Este mult mai comod să stau 2 ore în trafic decât să merg 20 de minute cu bicicleta, și câte și mai câte fraze de genul ăsta nu auzim zilnic în încercarea de a ascunde lenea sau prostia unora.
Moda – e asta e poate cea mai scârboasă treabă – Nu voi putea accepta niciodată ideea că o haină nu poate fi purată de două ori, sau că o pereche de blugi se demodează după trei luni de zile, trei luni în care n-au fost purtați decât de două-trei ori. Nu pot de asemenea să înteleg de ce e o modă să mergi în oraș în mașini 4×4. De ce aceste mașini sunt la modă doar 4 ani după care trebuie schimbate. Trebuie să îți schimbi telefonul măcar odată pe an, trebuie să ai măcar un laptop, un netbook și două plasme… pe care de asemenea să le schimbi la doi ani și tot așa. Și multe multe altele de genul ăsta.
Să fii cool. “Răcite-ai să te răcești!” le spun eu celor care își justifică cu acest termen acțiunile. Am auzit de la un copil de 6 ani – “Trebuie să avem banane pe masa din sufragerie, noi nu mâncăm bananele, dar dacă nu ai banane pe masă, ești sărac” Copil de oameni cool ăsta…

De ce toate astea?
Nu vi se pare că ceva nu e în regulă?
Toate aceste apucături sunt educate și susținute de o societate care te învață doar să consumi. Cu cât mai mult, cu atât mai bine pentru unii. Când reușesc să te facă să consumi mai mult decât poți tu produce, atunci ajungi la cheremul lor. Ajungi ca pentru unul sau mai mulți din termenii de mai sus să cerșești banii lor, să te împrumuți, să te târăști prin fața ghișeelor băncilor pentru a obține bani cu care să fii cool, comod, confortabil și/sau la modă.
Cei care intră în jocul ăsta devin mai dependenți decât cei care se apucă de heroină.
Societatea de consum este mai periculoasă decât drogurile. Și de droguri și de toate cele de mai sus poți scăpa doar dacă ai un psihic puternic și o combinație de voință și încâpâțânare.

Eu am ales să nu mai fac parte din ceata de consumatori inconștienți.
Eu am ales să nu mai fiu cobaiul nimănui.
Eu am ales să consum doar cultură.
Eu am ales să investesc mai mult în cărți decât în mâncare.
Eu am ales să mănânc rațional, și sănătos.
Eu am ales să nu mai fiu consumator inconștient.
Eu am ales să fiu mai apropiat de natură.
Eu am ales să fiu mai calm.
Eu am ales să nu mă mai enervez.
Eu am ales să nu mai aud muzica dacă nu-mi place.
Eu am ales să ca înainte de a face ceva să mă întreb dacă EU vreau să fac acel lucru.
Eu am ales să poluez mai puțin.
Eu am ales să reciclez mai mult.
Eu am ales să nu mai fac lucruri doar de complezență și/sau politețe.
Eu am ales să îmi concentrez resursele interne mai mult spre familie.
Eu am ales să nu fiu reprezentat de cei cu media de vârstă de peste 45 de ani și cu până-n zece clase.
Eu am ales să renunț la unele posturi TV și să reduc drastic oricum, statul în fața televizorului.
Eu am ales să trăiesc așa cum vreau EU.
Eu am ales să fiu mai degrabă sincer decât politicos.
Eu am ales să nu îi sun pe cei care nu mă sună.
Eu am ales să folosesc software liber.
Eu am ales să nu stau o oră în mașină când pot merge 25 de minute cu bicicleta.
Eu am ales să îmi întreb inima înainte de a lua orice decizie.
Și lista cu “eu am ales să… ” rămâne deschisă.


Posted

in

by

Comments

8 responses to “Eu am ales să nu fiu cool…”

  1. jani Avatar
    jani

    Adauag “Eu am ales să zic evrei in loc de jidani.”

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Din păcate încă nu am întâlnit nici unul care să merite să-i spun așa.

  2. jani Avatar
    jani

    si atunci decizi sa generalizezi bazat pe experienta ta limitata?
    E o metoda nestiintifica in cel mai bun caz. Deci cu siguranta esti cool in sensul becalo-vadimian dupa parerea mea.

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Experiența mea, așa limitată, este reperul de bază în viață. Daca ar fi să mă raportez la experiențele altora… poate aș cita din “Mein Kampf”. Așa că prefer să ma bazez în viață pe ceea ce experimentez eu, ascult părerile tuturor, însă îmi formez opinia în proporție de 85% pe experiența personală.
      Nu pot spune că asocierea chiar și în glumă cu animalele alea două de care pomenești tu îmi pică bine. Îmi recunosc și asum convingerile politice înclinate spre dreapta dar, ăia n-au nici o legătură cu dreapta.
      Tot din experiența personală – am prieteni țigani (ei nu acceptă să fie numiți rromi, considerându-se mândri de numele de țigan) și nu mi-e rușine cu ei, deși părerea mea despre etnia lor nu este foarte bună. Am prieteni maghiari și respect toată nația lor, deși am avut probleme cu unii dintre ei. Dar, consider că uscături sunt peste tot, nu contează etnia sau culoarea.
      Din păcate însă nu pot spune același lucru despre subiectul discuției noastre. Nu am întâlnit în 34 de ani o singură persoană care să merite să-i spun evreu. Asta este experiența mea personală, limitată e adevărat.

  3. jani Avatar
    jani

    e una sa ai o parare proasta si prejudecati bazate pe experienta ta, si alta sa risti sa ofensezi un grup intreg de oameni si sa intaresti ideea ca e ok sa se vorbeasca asa in public, folosind o generalizare atat de riscanta, despre care probabil banuiesti ca nu e 100% corecta. Cu atat mai trist e ca astfel de atitudini publice care in mod sigur nu ajuta deloc la rezolvarea problemei apar si in randul persoanelor mai educate si de bun simt (deci nu tabara celor doi mentionati)

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Eu nu întăresc ideea de a se vorbi așa în public. Fiecare e liber să facă și să se comporte cum dorește și cum este educat. Nu ma simt un puternic formator de opinie (mamă cum sună asta). Da, generalizările sunt riscante întotdeauna.
      Cred totuși că multe dintre probleme, s-ar rezolva și printr-o altă abordare din ambele părți.
      Și fără o legătură cu discuția noastră de aici, văr-miu îmi trimite – “The complete how to handbook for Jewish living” cu referință la niște versete din ceea ce se numește “Talmud” (sper să fiu corect cu denumirea tradusă în română) de unde am reușit să traduc (cu pretenu’ google, deci nu pun mare bază pe corectitudine) de exemplu:

      – „Pedepsibil pentru evreu este doar adulterul către femeia altui evreu. Soția non-evreului este exclusă.”
      – „Dumnezeu nu se supară pe evrei niciodată ci numai pe non-evrei.”
      – „Iisus este în iad, fierbe în excrement fierbinte.”

      Și încă câteva de genul ăsta.
      Acuma, sincer, lăsând la o parte orice ideologie religioasă sau politică – nu crezi că se fac greșeli de ambele părți. Eu unu, citesc asta, dar consider doar ca o informație cu importanță redusă, poate doar pentru cultura mea generală să o și rețin, dar, ce te faci daca o carte de genul ăsta intră în folisința unora ca ăia doi?
      A… ce am mai aflat de acolo, că termenul echivalent folosit de evrei este “Goy” 🙂
      Dar, cred că am aberat (eu unu cu siguranță) destul pe acest subiect… Sper să ne întâlnim la o bere, suc, apă plată, ceva și să discutăm. Și, ok, din respect pentru tine, nu voi mai folosi cuvântul “jidan” pe blogul meu.

  4. jani Avatar
    jani

    pasaje din acelea care poate aveau ceva rost cand au fost scrise gasesti si in alte carti ce stau la baza altor religii si de ele tin cont doar fundamentalistii de diverse credinte. Ca sa discriminezi orice categorie e destul sa te legi de cea mai mare prostie debitata de oricine din categoria aceea. E o atitudine prea simplista, si de aceea e mai bine lasat celor care prefera sa nu gandeasca singuri 🙂 Cum ar fi sa fii acuzat tu de un strain din cauza ca Vadim si Becali sunt romani? (nu ca restul clasei politice din Ro din ultimii 50 de ani ar fi ceva de laudat)
    Anyway, nu sunt evreu, si am cunoscut doar unul personal la un Ubuntu UDS.

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Mă bucur că avem păreri comune:) Ai perfectă dreptate că în ultimii 50 de ani nu prea-s multe cu care să ne lăudam din punct de vedere al politicii.
      Ca să fac o glumă, nu ai cunoscut nici unul, de aia încă le iei apărarea 🙂
      Acuma, ca să îți dau un exemplu la cald, ca să zic așa… Proprietarul locației unde avem birourile, este întâmplător evreu. D-ăla de vorbește mai mult pe limba lor decât în română. A făcut o casă de altfel veche, să arate cât să o poată închiria cât mai scump. De doi ani, la fiecare două săptămâni, se sparge vreo țeavă, se strică ceva în casa asta. Niciodată nu a reparat el ceva care să rămână funțional. Preferăm în ultima vreme să ne aducem noi oameni și să ne reparăm lucrurile scăzând din chirie…. Cu discuții de fiecare dată pe motiv că am cheltuit prea mult…. În ultimele două luni, ni s-a stricat de 3 ori iala de la intrare…. Știi ce ne-a zis ultima dată? Că el a dat deja 100Ron pe reparații, dacă vrem să ținem ușa închisă, el ne poate aranja să montăm un cui îndoit ca să țină ușa închisă.
      Dar, ca să revenim la oile noastre. Într-adevăr e foarte ușor să discreditezi un om, cu atât mai ușor e să discreditezi o nație. Am trecut personal prin momente jenante când pentru faptul că am fost auzit vorbind românește am fost etichetat “țigan”. Am încetat să mă mai supăr pentru asta. Îi înțeleg perfect pe cei care consideră toți românii ca fiind țigani.
      Pasajele din vremea aia, apar acum în cărți care învată pe noii aderanți (nu știu acum un termen care să definească adepții unei religii pentru că este la modă).
      După cum am mai zis, mi se pare că totuși se cam exagerează cu plânsul lor, sunt cel puțin la fel de vinovați în felul în care sunt considerați și tratați ca și cei care îi acuză.
      Atâta timp cât ei omoară azi oameni nevinovați nu cred că au dreptul să se dea ei discriminați.
      Am avut ocazia să cunosc oameni care s-au refugiat în România din cauza lor. Nu-s deloc îngerași la ei acolo…
      Dar, asta e altă discuție. Din păcate, sunt aici, aproape de noi oameni, români care-s mai discriminați decât se dau a fi evreii.
      O seară minunată și un weekend foarte liniștit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu