Monthly Archives: July 2009

La mulți ani nouă, la mulți ani vouă administratorilor de sistem

Pentru că azi este ziua noastră, System Administrator Appreciation Day (Ziua Aprecierii Administratorului de Sistem) adică acea zi în care noi ne vom îndepărta de serverele și cablurile printre care stăm mai toată ziua, si vom pleca să bem o bere… noi, pentru noi.

Și pentru că viața nu este așa prietenoasă uneori, haideți să preluăm mesajul și să dăm mai departe o halbă de bere și pentru cel care a fost Alex (cunoscut multora prin stari.ro și prin inițiativa de a face sysadminday.ro ), și pentru toți acei admini care nu mai sunt aici printre noi.

Photo Collage Maker – sau cum să faci colaje foto cu câteva click-uri

Produse software pentru generarea colajelor foto nu-s prea multe. Pentru Linux, cred că cu greu putem găsi 3-4 care să funcționeze ok și să fie și ușor de utilizat.

Photo Collage Maker – Shape Collage este acel gen de produs care te face să exclami WOW! Cât de simplu!.

Photo Collage Maker este numit și Shape Collage  pentru că poate genera colaje foto folosind diverse forme. Este o aplicație scrisă în Java, ceea ce îi dă avantajul de a putea fi folosit pe mai multe sisteme de operare, Linux, Mac sau Windows.

Photo Collage Maker – Shape Collage poate fi descărcat gratuit de aici:

Fiind o aplicație Java, înainte de a o încerca, e bine să aveți deja instalate pachetele Java. Detalii despre cum se instlează Java se găsesc pe site-ul Java iar pachetele le puteți descărca tot de pe același site.

Utilizatorii Ubuntu, pot instala Java rulând în consolă:

sudo apt-get install sun-java6-bin sun-java6-jre

Aplicația arată și funcționează foarte bine, în plus, interfața este una foarte, foarte prietenoasă.

Procesul de creație nu este deloc complicat 🙂 – pozele se pot adăuga individual, (chiar un director întreg poate fi “tras” în zona respectivă a aplicației, iar toate fișierele grafice din director vor fi încărcate), apoi se selectează parametrii (forma, spațiul între poze, dimensiunea, culorile etc.) iar la sfârșit, se salvează imaginea finală.

Dintre facilitățile interesante, ar fi de menționat

 • În primul și în primul rând, faptul că poți genera un colaj foto în mai puțin de 1 minut, cu doar câteva click-uri de mouse (pe coada șobolanului)
 • Fotografiile sunt așezate automat, într-un mod inteligent în forma dorită, și toate acestea într-un mod rapid
 • Se pot folosi pozele din computerul personal, sau chiar de pe internet
 • Forma finala a colajelor este limitată doar de imaginația utilizatorului
 • Se pot folosi formele propuse din start – pătrat, în formă de inimă, litere, simboluri etc.
 • Dimensiunea colajului, numărul total de fotografii, dimensiunea lor și spațiul dintre ele se poate modifica după nevoie, poti obține ușor un colaj de 200 de fotografii, folosind doar 10 poze ca sursă
 • Permite de asemenenea modificarea imaginii de fundal, a culoriilor etc.
 • Foarte interesantă este facilitatea de export. Colajele pot fi salvate atât in format JPEG sau PNG cât și PSD, fiecare poza pe câte un strat separat astfel că poate fi apoi editată în Photoshop sau GIMP.
 • Faptul că este multi-platformă, este gratuit, fără reclame enervante, virusi etc.

VirtualBox Live Show – 5 August

O prezentare care se anunță interesantă. Prezentarea noii versiuni 3.0 a VirtualBox. Cei de la SUN (în speță Andy Hall) promit că vor concentra prezentarea pe:

 • SMP sau multiple procesoare virtuale;
 • Accelerarea OpenGL și Direct3D
 • Noul terminal python
 • Și noul lor proiect – VirtualBox Web Console

Prezentarea are loc miercuri, 5 August la ora 15GMT iar pentru participare vă puteți înscrie aici.

Mai multe informații despre VirtualBox, cine este (care este) și cu ce ne ajută puteți găsi pe pagina proiectului “Încearcă

Ne înscriem la concursul “Ba ai noștri-s mai idioți” ???

Deși ar fi trebuit să fie evident pentru toată lumea faptul că comunismul e o boală letală incurabilă și cu manifestare principală prin omorârea neuronilor celor infectați, se pare că atunci când s-a ales acutalul primar al Buc(ăcat)ureștiului, nimeni nu s-a prins că vom avea parte de reacții demne de anii de glorie 196x.

Astfel, după modelul locurilor de joacă pentru câini, delimitate pe suprafețe de 10-20m2 în parcuri, dar cel puțin teoretic fără acces (în fiecare cap al aleilor care duc la aceste locuri sunt panouri care interzic intrarea câinilor – model Cișmigiu), minunatul primar, în agitația mononeuronală, a mai bășit o hotărâre împreună cu retardații din Consiliul General: locuri de joacă pentru oameni. Această hotărâre vine la nici două săptămâni după ce aceeași indivizi, păreau că s-ar fi trezit din anestezia ultimilor 50 de ani și ridicaseră acea stupidă restricție care privea accesul pe spațiile verzi din parcuri. Și pentru ca toată caterinca să fie bine înfăptuită… asta mi-a plăcut tare mult… îmi aduce aminte de perioada Ceaușescu când nu aveam voie mai mult de 5 pe stradă seara (asta dacă n-o fi încă valabilă și în ziua de azi legea cu pricina), conform noii hotărâri „alergatul sau altă activitate sportivă care implică mai mult de cinci persoane este strict interzisă”. Foarte tare!!! Chiar au prevăzut și amenzi pentru cei care încalcă prevedirele acestei hotărâri, amenzi care pot ajunge la 1000 lei.

Motivația este una demnă de cretinitatea oamenilor de acolo… “Dacă se strică iarba?” Pe același principiu mă gândesc că poate ar trebui o hotărâre care să interzică mersul pe stradă, că vorba aia… “Dacă te calcă vreo mașină” sau respiratul că “Dacă îți intră vreo muscă-n gât?”

Puteți citi despre hotărârea genială și în EVZ.

Încearcă software liber!

Începând din această săptămână, am dat curs invitației de a scrie și pe incearca.softwareliber.ro.

Împreună cu mulțumirile adresate echipei, pentru ocazia de a scrie în cadrul acestui proiect, vreau să invit pe toți cei care pot si doresc să contribuie cu articole să scrie. Nu trebuie să fie lucrări de diplomă, nu trebuie să fie articole geniale, ci să fie articole care pot ajuta pe alții să răzbească în lupta cu computadoarele 🙂 Așa că, orice articol, despre aplicații software libere este binevenit.

Proiectul “Încearcă software liber” este rezultatul muncii colaborative a Grupului pentru software liber și conține prezentări ale programelor libere, descrise de către cei care le folosesc și le iubesc. Scopul acestui proiect este de a promova software-ul liber într-o manieră prietenoasă și practică. Chiar dacă majoritatea programelor libere rulează pe sisteme GNU/Linux sau *BSD, aici vor fi prezentate aplicații indiferent de platforma pe care rulează.

Voi posta și aici pe blog invitații de a citi articolele de pe pagina incearca.softwareliber.ro, de câte ori vor apărea articole noi.

Săptămâna asta am scris deja despre CrunchyFrog; articolul poate fi citit aici.

SNAP cântă la București pe 31 iulie

via bestmusic.ro

SNAP va susține un concert în Turabo Society Club din București, vineri, 31 iulie 2009.

Cu 57 milioane de albume vândute în întreaga lume, SNAP a caștigat aproape 200 de discuri de aur și platină și a staționat de 80 de ori pe primul loc în topurile muzicale de specialitate.

Piese ca  “The Power“, “Oops Up“, “Cult of Snap” sau “Mary Had A Little Boy” au fost cele mai vândute și cunoscute melodii în anul 1992.

Ultima dată au cântat în România în deschiderea concertului lui Michael Jackson.

Melodia “Rhythm Is a Dancer 2003” a facut furori in 2003, cand trupa a revenit pe primele locuri în topuri.

Intrarea este liberă!

Bancul zilei – Circuit F1 în România

De la Automarket citire:

“România ar putea construi un circuit de Formula 1!

România pregatește în colaborare cu Jacques Villeneuve un proiect pentru realizarea unui circuit permanent care ar putea găzdui curse de Formula 1 în viitorul îndepărtat.” – Încheiat citatul.

Ei bine, pe mine m-a apucat un râs nervos citind acestă știre…

Pur teoretic vorbind, România ar putea construi și bomba atomică, sau poate o autostradă pe an, sau… nesimțirea imaginației mele joacă deja feste: România ar putea construi o autostradă (o singură bucată, dar care să o poți numi autostradă… măcar 15km să aibă).

Pentru cei care nu își aduc aminte, în aceeași Românie au mai avut loc diverse încercări… ba la Neptun, ba chiar s-a desfășurat pe o perioadă scurtă de timp și un concurs automobilistic chiar în “buricul târgului” ăsta împuțit numit București. Tot pentru aceia care nu își aduc aminte, acest eveniment a avut ghinionul să se desfășoare într-o perioadă istorică nu prea propice, “care este” sub oblăduirea unui prehmar deștept… care este…

Și totuși acest proiect poate fi realizabil… Spun asta pentru că, dacă citim cu atenție anuntul, vedem că, deși localizarea în spațiu nu este bine definită încă, proiectul este cumva bine localizat în timp  – “in viitorul îndepărtat” – asta înseamnă că unii sunt mai optimiști decât noi ăștia muritorii și speră să apuce să trăiască într-o eră post-fnspcrpsdistă…

Toată știrea asta, mi-a adus aminte de un banc… Cu un vierme mic, mic, care trăia (pentru că uneori și viermii trăiesc mai bine ca românii …. a… să trăim bine … parcă așa suna îndemnul?) alături de a sa mamă într-un rahat… Celor care îl știu, le cer scuze, pentru ceilalți însă, bancul mai jos:

Un vierme mic, trăia alături de mama și frații lui într-un rahat.

Viermele ăsta, era mai deosebit decât frații lui pentru că după ce căzuse în cap la scurt timp după naștere, avea un neuron în plus (deci, mai mult decât 75% din Parlamentul viermilor de rahat).

Datorită poate acelui neuron, viermele ăsta mic, mic, în loc să împrăștie rahatul alături de familia lui, își punea diverse întrebări, dar de cele mai multe ori, nu găsea răspunsuri logice la întrebările sale.

Astfel, într-o bună dimineață o întrebă pe mama sa:

– Mami, știu că noi suntem niște viermi, dar, oare am putea vreodată să plecăm din rahat și să ne mutăm într-un măr?

– Sigur copilul mamei, dacă vrem, putem oricând pleca să locuim într-un măr… E dreptul nostru la liberă circulație… putem merge oriunde vrem noi.

– Mami, dar într-o portocală, ăăă, într-o portocală, ne-am putea muta?

– Sigur, dacă vrem, ne putem muta într-o portocală, noi viermii avem multe drepturi, și ăsta, la liberă circulație e garantat prin Constituție.

– Mami, mami, dar într-o banană, ne-am putea muta?

– Da puiul mamei… La fel și-ntro banană… Dar ce-ți veni să întrebi tu toate astea?

– Atunci, eu nu mai înțeleg nimic…. Dacă putem pleca să stăm și într-un măr, și într-o portocală sau banană… De ce stăm noi totuși în rahatul ăsta?

– Pentru că asta-o țara noastră copile.

Ăsta e bancul… Și aș adăuga eu, e țara noastră și poate nepoții strănepoților noștri vor vedea curse de F1 în România… Dacă nu cumva găsesc ăștia de ne conduc acuma metode de a bântui și atunci.

O paralelă interesantă

Citind azi diverse știri, am văzut un link spre o declarație mai veche a lui Barack Obama, și lăsând la o parte faptul că mie personal îmi place ideea, nu am putut să nu mă gândesc la o declarație asemanătoare a unui predecesor al său, nimeni altul decât JFK.

În ordinea cronologică (sau cum zicea un amic de-al meu, “În ordinea înmormântării”):

JFK:  “Don’t ask what the country can do for you, ask what you can do for your country” (“Nu te întreba ce face țara pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru țară.”)

Barack Obama: ”Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek” (Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau un alt timp să o facă. Noi suntem cei pe care ii așteptam. Noi suntem schimbarea pe care o căutăm.”)

Acuma, sincer, mulți l-au văzut pe Obama ca fiind noul JFK, însă tare mai îmi seamănă asta ca mișcare de marketing…

Lăsând însă la o parte orice alte speculații, ambii s-au dovedit a fi niște vizionari, doar că poate prea devreme pentru a ști să se facă înțeleși de cei din jurul lor. Revenind în zilele noastre, scăderea de 10% a popularității lui Obama, mi se pare totuși prea mare. Nu pot să cred, că in 2009, mai sunt oameni care cred că un singur om poate face din rahat, bici, iar apoi să mai și pleznească. Pentru că aceia care se așteptau ca simpla alegere a unui alt președinte va opri falimentul unui sistem economic…. sunt după mine corijenți la grupa mijlocie de la grădiniță.

Și recitind de câteva ori mesajul lui Obama… stau și mă întreb așa, ca prostul…. în Românica noastră, în care senzația de deja-vu mă însoțește de câteva luni bune încoace –  (de la ultimele alegeri, în care P.C.R-1 sub numele de cod P.S.D. a prins iarăși aripi), încât am ajuns să mă gândesc cum o să ajung la muncă dacă vin iarăși minerii (tot ăia îmbrăcați frumos la Buftea) și de câte ori mă duc la cumpăraturi constat că puterea mea de cumpărare a revenit la nivelul anilor ’90 deși salariul meu este teoretic de mult mai multe ori mai mare – este cineva oare pregătit pentru vreo schimbare??? Există vreo șansă, cât de mică să scăpam de P.C.R.1, P.C.R.-2 și P.C.R.-3 și de argații lor plătiți doar pentru a simula lupta politică și de a arunca cu căcat unii intr-alții ?

Personal, încep să cred că NU. Tind să cred că în România, nimic nu se va schimba prea curând. Poate doar dacă ne invadează extratereștrii și extermină locuitorii cu mai puțin de 3 neuroni (de ce 3? unu se ocupă de înjurături, unul de ascultat manele și mâncat mici – d-ăia bunii… marca “Moca”, iar al trei-lea ocupat cu functia de reproducere din păcate…)

Let’s Party! Let’s Cycle Party!

Prima invitație am primit-o via Silvian Cretu și se adresează în principal bicicliștilor din Cluj și împrejurimi, este vorba despre Ediția lunară iulie 2009 a MARȘULUI BICICLIȘTILOR CLUJENI. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina organizatorilor.

Cea de-a doua invitație, cu un scop ceva mai pașnic dar avân de asemenea ideea de a face bicicleta cât mai vizibilă și folosită, este pentru bucureșteni și cei care sunt în oraș sâmbăta. Invitația aprarține celor de la portocalamecanica.ro, are loc la terasa din spatele Librăriei Cărturești de pe Magheru. Așa că nu pot decât să zic… Let’s party! Let’s Cycle Party!

© 2009-2019 Alex. Burlacu
%d bloggers like this: