Monthly Archives: October 2010

Velorbis…. biciclete daneze făcute să reziste…să reziste…

Exact ca în reclama aceea la geamuri…
Uitasem un card în geanta aparatului foto… Printre pozele rămase acolo, stinghere şi nedescărcate 🙂 pozele făcute sâmbăta trecută în Parcul Floreasca, la întâlnirea cu biciclete importate de Velorbis România.

Pentru mine, pe harta producătorilor europeni de biciclete, există doar… Italia, Olanda şi Germania (celor care-mi vor pomeni de Anglia le amintesc faptul că în insulă nu prea se mai produce nimic…. nu numai biciclete 🙂 ). Însă, Velorbis, alături de încă două-trei companii (or fi şi altele dar nu le cunosc eu) propulsează şi Danemarca pe această hartă, a producătorilor de biciclete.
Vorbesc aici de biciclete clasice, de oraş… simple, făcute cu bun gust… făcute să dureze… genul de biciclete la care nu trebuie să ştii mai mult decât să le ştergi de praf… şi să le umfli roţile…din când în când. Făceam o glumă cu reprezentanţii Velorbis în ţara noastră, ei vorbeau de biciclete făcute să te ţină o viaţă… eu mi-am permis să-i contrazic… pentru că în România… bicicleta de ţine deobicei până ce ţi-e… furată.

De departe, bicicletele văzute (şi călărite puţin)…. au fost singurele până acum care mi-au clătinat puţin părerea despre Gazelle -“Bicicleta Supremă” – pentru mine… Singurele care mi-au dat o senzaţie asemănătoare cu accea pe care o aveam pe când îmi călăream Orăşanca prin Bucureşti.

Iar, pe de altă parte, cei de la Velorbis poate pentru a se ridica peste olandezi, pe lângă oţelul care-ţi dă senzaţia de durabilitate şi rezistenţă… dau o atenţie deosebită echipării… Şei, gripuri şi genţi Brooks, schimbătoare SRAM, butuci Sturmey Archer, etc.

Toate astea m-au convins că, dacă bicicletele olandeze sunt făcute pentru toată lumea, aceste daneze sunt pentru o altă categorie de utilizatori… E undeva aceeaşi comparaţie între maşinile coreene şi cele germane… Ai poate aceleaşi dotări şi dimensiuni, dar şi când eşti urcat legat la ochi în ele ştii după miros şi senzaţia la pipăit care-i aia nemţească :)…

Velopromenadă de toamnă prin Pădurea Băneasa

Se anunță un început de noiembrie liniștit, așadar, Clubul Părinților Bicicliști din Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa, cu sprijinul Primăriei Generale Bucureștii vă invită, împreună cu copii (sau după caz cu părinții) sau fără, la o plimbare pe două roți în Pădurea Băneasa.

Cu bicicleta la padure 7noiembrie 2010

Vă așteptăm duminică, 7 Noiembrie 2010 la ora 11 dimineața, în parcarea Academiei de Poliție din Aleea Privighetorilor cu hărți ale zonelor biciclabile de prin pădure, apă, sucuri și voie bună.

Go Lucian!

Unul din puținii sportivi români apreciat în lumea întreagă (da, mai avem și așa ceva), Lucian Bute, va lupta a șasea oară pentru a-și păstra centura de campion la supermijlocie în versiunea IBF, cu americanul Jesse Brinkley vineri noapte (15 Octombrie).
Din păcate nici o televiziune de la noi nu a anunțat transmisia meciului. Sper însă ca sâmbătă dimineață să văd în continuare un Lucian Bute fotografiat de agențiile de știri internaționale.
Sunt alături de el cu tot sufletul meu… o să fie un meci foarte greu pentru că din ce am apucat să văd, americanul e într-o formă foarte bună, dar Lucian îl poate bate.

În antrenamentul oficial (cel cu presa și fani) de ieri, Lucian pare a fi într-o formă bună.

De multe ori acest antrenament e doar pentru poze… însă privirea lui Lucian arată acea hotărâre care l-a făcut și păstrat campion. De puține ori mi-a fost dat să văd atâta concentrare în privirea unui sportiv român… un adevărat profesionist.

Fă-l praf Luciane!

Pregătirea plimbărilor lungi – câteva recomandări

A venit toamna, iar sezonul cicloturistic se pregătește de hibernare. O hibernare care pentru mulți bicicliști înseamnă pregătirea (cel puțin psihică) pentru ce va urma anul viitor.

Toamna și iarna sunt sezoanele în care pasionații ajung cel puțin o dată pe site-uri cu trasee, povești și poze, hărți, etc. pentru a pregăti ture cât mai plăcute pentru primăvară.

Dar, totuși, de unde trebuie să începem atunci când ne hotărâm să facem ture mai lungi decât am făcut până acuma?

Ceea ce urmează poate nu va aduce nimic nou pentru cei care au deja la activ ture lungi… nu una ci mai multe 🙂 și mai ales, nu este adresat celor cu intenții sportive ci mai mult celor care vor să pedaleze de plăcere.

Când am început să stau de vorbă cu persoane care au făcut mulți kilometri în șa, informația a început la un moment dat să depășească puterea mea de procesare. Fiecare persoană îmi dădea sfaturi și exemple din experiența proprie (uneori foarte vastă) dar, după o perioadă am constatat că multe din povețe se contraziceau. Așa că am renunțat să mă mai chinui să țin minte detaliile și să iau totul…. de la 0.
Mi-a rămas totuși în minte o frază spusă de unul dintre cei cu care am apucat să vorbesc despre plimbările lungi… “Prima mea tură nu a fost atât o încercare de a-mi depăși limitele, de a-mi îmbunătăți cunoștințele, cât mai ales o luptă în a-mi pune în practică cunoștințele deja acumulate”.

Plecând de la asta, am început și eu să organizez în minte și apoi și pe tastatură un mic set de recomandări, din care vreau să împărtășesc aici:

1 – Primul lucru care trebuie avut în minte înainte de a pleca este pregătirea personală. Dacă nu ai făcut niciodată mai mult de 100 km într-o lună, nu-ți propune să-i faci într-o zi. Fă o medie a orelor și distanțelor petrecute în șa în ultima lună. Încearcă să-ți programezi traseul așa încât la parcurgerea dublului mediei de mai sus să ai unde să te oprești (să ai posibilități de campare/cazare etc.). Va fi neplăcut să fii super-obosit și eventual să te mai prindă și noaptea pe vreo șosea aglomerată sau prin locuri unde nu ai unde te odihni. Evitați să mergeți noaptea. Calculați-vă în așa fel etapele încât să pelalați pe lumină. E mai odihnitor și mult mai sigur pentru voi.
De asemenea, pentru cei care-și doresc ture cu mai multe zile de pedalat, e destul de importantă pregătirea (antrenamentul sau cum vreți să-i ziceți). Plecați progresiv… dacă până acuma ai mers maxim 20 km într-o zi, fă-ți un obicei din a merge 20km… apoi începi să crești distanța. De cele mai multe ori nu oboseala sau condițiile meteo vă vor fi inamici cât obișnuința în șa. Nu trebuie să forțați, nu trebuie să fiți atenți la cadențe, viteze sau mai știu eu ce detalii… stați în șa… până vi se “tăbăcește” bine fundul.
E bine să vă scoateți din cap accesul la mai știu eu ce performanțe sportive. E mult mai frumos să considerați că plecați într-o plimbare… și plimbare să rămână. Opriți-vă, faceți poze, savurați peisajul faceți ce vă trece prin cap… e mult mai plăcut decât să stați cu ochii pe ciclocomputer numărând kilometru după kilometru.

2 – La același grad de importanță pun confortul (derivat cumva din punctul 1). Fiecare om e unic în felul său. Nu vă luați după sfaturile celor din jur referitoare la modelul sau poziția șeii. Veți constata pe propria piele cum să vă aranjați bicicleta pentru a vă simți cât mai bine pe ea pe o perioadă lungă. E bine să aveți la îndemână sculele necesare ajustării ghidonului și șeii la voi și să faceți asta până ce găsiți poziția care vă convine.
Iarăși, feriți-vă de capcanele vânzătorilor. Nu săriți să vă cumpărați mai știu eu ce șa deșteaptă cu o săptămână înainte de a pleca la un drum lung. Riscați să vă plângeți apoi de tentative de viol… și șaua chiar să fie ok. Dacă v-ați obișnuit cu una, fie ea veche, grea sau ne-arătoasă… păstrați-o.
Și că tot veni vorba de capcane… Pentru drumuri lungi nu aveți nevoie de mai știu eu ce aliaje super ușoare. Bicicleta de touring trebuie să fie în primul și în primul rând confortabilă. Apoi durabilă, manevrabilă și poate printre ultimele caracteristici – ușoară.
Dacă vă veți face/cumpăra o bicicletă special pentru ture lungi, orientați-vă spre roți de 28″ iar la cauciucuri căutați unele recomandate pentru durata de viață.

3 – Echipamentul – Studiați cu atenție buletinele meteo. Nu uitați (chiar și primăvara sau toamna) să vă luați la voi și creme de protecție solară (nu glumesc, o spun din experiența personală). Expunerea timp îndelungat la soare și eventual vânt poate produce arsuri nedorite. Nu vă încărcați bagajele cu haine inutile, dar nici nu e indicat să ajungeți de exemplu la Bîlea în tricou cu mânecă scurtă.

4 – Când vă apucați să vă faceți bugetul, luați în calcul și eventuale cheltuieli cu schimbarea șeii, a ghidonului, dar și a altor componente… pesimiștii pot spune că e necesar să iei în calcul și schimbarea bicicletei cu totu’ dacă cea existentă nu se dovedește a fi ok.

5 – Când vă pregătiți etapele, fiți atenți la formele de relief pe care veți merge. Aduceți-vă aminte că de cele mai multe ori vântul are prostul obicei să bată mai tare în zonele cu dealuri/munți și, nu în ultimul rând, 100km pe câmpie nu înseamnă poate decât 70 pe dealuri și/sau munți. Nu în ultimul rând, evitați coborârile pe întuneric.

6 – Alegeți-vă transmisia potrivită. Puneți acele pinioane care vă vor ajuta să mergeți eficient atât pe câmpie cât și pe cățărări. Angrenajul e de asemenea important. Nu uitați că și cicliștii profesioniști (ăia de se omoară în Turul Franței de exemplu) aleg angrenaje compacte în etapele de munte… Așa că e destul de important să vă alegeți un angrenaj care să poată “presta” pe orice formă de relief fără să scoată sufletul din voi și să vă stoarcă de energie inutil.

7 – Hidratați-vă și hrăniți-vă corespunzător. Mâncați bine, și mai ales, beți multe lichide (bere doar seara după ce v-ați oprit). Consumați dulciuri, eventual luați în rucsac ceva batoane Snickers sau batoane energizante din cele făcute special pentru sportivi. Nu am testat personal dar mi-aduc aminte că mi-a fost recomandat ca la ture lungi să storc în bidonul de apă o jumătate de lămâie și să pun de asemenea puțină sare acolo… Cei care au încercat asta, sau o vor încerca sunt rugați să-mi spună și mie dacă merită încercarea 🙂

8 – Fiți atenți la securitatea voastră și a bicicletei. Aveți grijă unde și cum o legați peste noapte în cazul în care campați, încercați să fiți cât mai vizibili pe drum. Folosiți luminile roșii din spate și pe timpul zilei, încercați să aveți cât mai multe elemente reflectorizante, și în rucsac baterii de schimb. Casca, ochelarii de protecție și mănușile-s mai mult decât recomandate. În cazul în care casca nu e prevăzută cu cozoroc, o șapcă subțire purtată sub cască vă poate proteja ochii de lumina soarelui, de ploaie-n gură și altele.

9 – Și cu asta închei… stabiliți-vă și păstrați-vă ritmul vostru. Dacă mergeți în grup, asigurați-vă că aveți nervii să stați după cel mai lent din grup, dar în același timp fiți pregățiți să țineți pasul cu grupul. Ori vă găsiți un grup cu un nivel de pregătire și ritm de mers asemănător cu al vostru… ori plecați singurei.

Orice completări și recomandări sunt binevenite 🙂

Adoptaţi un pisoi?

Căutăm stăpâni iubitori pentru un ghemotoc de pisoi foarte curat şi jucăuş.

Îl cheamă Toulouse (ca pe cel din “Pisicile aristocrate”) are cam o lună, e foarte curat, cuminte, deparazitat, ştie să-şi facă nevoile la nisip… şi ar mai fi multe de lăudat la el 🙂

Din păcate acum este în căutare de noi stăpâni. Stă momentan la noi, până găsim stăpânii potriviţi pentru el.

Kindle sau Nook?

Recunosc, mă “mănâncă” ideea unui e-book reader… Nu știu dacă-mi va permite să citesc mai mult, dar…

Oricum…. din tot ce am citit până acuma, s-ar califica Nook și Kindle

sau

Ce-mi recomandați? Am pus un sondaj în sidebar…. pentru cei care nu au timp să pună un comentariu 🙂

Vă mulțumesc oricum tuturor celor care mă veți ajuta.

Invitație la concert pentru 6 Octombrie 2010

Dacă nu aveți încă un program pentru mâine seară, puteți merge la Plaza România.
Ce se întâmplă acolo? Păi începând de la ora 18 vor cânta Florin Chilian, trupa “Atelier” împreună cu Eugen Cristea și ansamblul “Arabaesc”.

Scopul acestui concert este recrutarea de persoane dornice să alerge pentru Hospice Casa Speranței la BucharestCityMarathon.

Postfix + DKIM în Ubuntu la lucru cu domenii multiple – articol complet

Pentru că încercarea mea de sâmbătă de a posta de pe telefonul mobil a eșuat lamentabil, pun acum continuarea legitimă a articolului despre utilizarea DKIM cu postfix, pentru mai multe domenii, găzduite pe un server Ubuntu.
Am reluat și pașii desriși în prima postare.

1 – Instalat dk-filter

$sudo apt-get install dk-filter

Odată instalarea terminată, am editat “/etc/dkim-filter.conf, de-comentând linia următoare:

KeyList /etc/dkim-keys.conf
În acest fișier, o să se scrie toate domeniile pe care vor fi puse cheile, ce selector se va folosi și fișierul care va conține cheia. Fiecare linie din acest fișier, va fi în formatul : “șablon:domeniu:selector” unde șablonul este de cele mai multe ori numele clientului din domeniu pentru care va fi servită cheia “*@domeniu.ro”, domeniul este clar ce înseamnă, iar selectorul este fișierul care conține cheia. O linie va arata asemanator cu:

*@domeniu.ro:dodomeniu.ro:/etc/mail/dkim/keys/domeniu.ro/default

Acuma e momentul să generăm cheile…


$ mkdir -p /etc/mail/dkim/keys/domeniu.ro
$ cd /etc/mail/dkim/keys/domeniu.ro
$ dkim-genkey -r -d domeniu.ro
$ mv default.private default

In momentul asta, tot ce-ar mai fi de făcut este să configurăm și posfix-ul
Pentru asta, în /etc/postfix/main.cf adăugăm următoarele linii


# DKIM
milter_default_action = accept
milter_protocol = 2
smtpd_milters = inet:localhost:8891
non_smtpd_milters = inet:localhost:8891

După asta, cu un ochi în syslog:) se restartează postfix pe mașina cu pricina. Dacă lucrurile merg ok, și nu apar orori majore prin loguri, înseamnă că până aici lucrurile au mers bine și a venit momentul final, modificarea înregistrărilor DNS si adăugarea cheii DKIM. Fără acest pas, degeaba au fost făcute toate cele de mai sus.
Înregistrarea suplimentară care trebuie adăugată în fișierul de zone al domeniului se găsește în “/etc/mail/dkim/keys/domeniu.ro/default.txt”

Presupunând că serverul de DNS este un bind, fișierul conținând zonele definite va fi la final asemănător modelului următor:


domain.tld. IN SOA ns.domain.tld. root.domain.tld. (
1125170171
10800
3600
604800
38400 )
domain.tld. IN NS ns.domain.tld.
mail.domain.tld. IN A 123.156.189.123
ns.domain.tld. IN A 123.156.189.124

default._domainkey IN TXT “v=DKIM1; g=*; k=rsa; p=000000000EBAQUAA4GNADCBiQKXXXXXXXX…” ; —– cheia de bază DKIM domeniu.ro

Odată salvat fișierul și repornit bind, dacă trimteți un email de pe o adresă din domeniile gestionate de acel server va trebui să găsiți în sursa emailului și semnătura DKIM.

Purificatorul de aer – mai mult decât un gadget.

Nu sunt un fan al gadgeturilor, cu atât mai puțin al celor electrocasnice. Nu mă tentează… mă rog… recunosc, am fost fascinat de la apariție de aspiratorul care muncește singur în casă și de mașina de spălat automată care usucă și calcă rufele…

Însă în perioada asta, am ales să cumpăr un purificator de aer. Sincer, după ce am studiat puțin subiectul, pot spune că eram mai bulversat decât dacă aș fi mers în primul magazin fără să știu nimic despre aparatele astea.

Când mă pregăteam să mă reorientez… am găsit un site, nu foarte spectaculos, www.aparatedeaer.ro. După ce am comparat descrierile de aici cu cele ale magazinelor mai mari (și poate mai ieftine) am comandat (din nou nu foarte convins de eficiență) un purificator, pe numele lui de scenă – Equilibrium Home HM 260UV.

Motivul pentru care scriu aces articol aici e simplu…. În primele ore după ce l-am pus la muncă am simțit diferența. După o oră, intrând în dormitor, prima mea reacție a fost să merg să închid geamul… aerul era la fel de proaspăt (așa mi-a părut mie) ca afară după o ploaie de primăvară.

Nu vreau să sune a publicitate, însă aparatul ăsta chiar își face datoria… și încă bine de tot… trebuie să o recunosc oricât de reținut am fost la început.

Postfix + DKIM în Ubuntu la lucru cu domenii multiple

M-am trezit într-o bună dimineață cu ip-urile unuia dintre serverele de email înfipte bine prin diferite blacklisturi pe motiv de SPAM. Unul din clienți își programase peste noapte trimiterea a (aproximativ) 200 emailuri, dintre care aproape jumătate către adrese de Yahoo (useri abonați cu contul de yahoo se pare că-s mulți încă pe la noi).

Pe serverul cu pricina, rulau până la momentul cu pricina doar aplicații și servere în faza de pre-implementare la client, temporar, așa că una peste alta, m-am gândit să implementez DKIM, acolo o soluție care să servească toate domeniile de pe acel server.

Dacă pentru prima parte (instalarea DKIM) nu am avut mult de săpat și am găsit un articol scris de Stas Sușcov așa, ca pentru mine :), pentru a convinge întreaga mașinărie să servească mai multe domenii…. am avut ceva mai mult de muncă, dar la final, a ieșit bine.

Iaca ce am făcut:

1 – Instalat dk-filter

$sudo apt-get install dk-filter

Odată instalarea terminată, am editat “/etc/dkim-filter.conf, de-comentând linia următoare:

KeyList /etc/dkim-keys.conf

Din păcate s-a publicat până să fie finalizat 🙁 încercarea mea de a scrie de pe telefonul mobil a cam picat 🙁

© 2009-2019 Alex. Burlacu
%d bloggers like this: