Monthly Archives: April 2011

Marșul “Cu bicicleta la mare” se oprește anul acesta

Mutat inițial de pe 1 mai pe 14, marșul “Cu bicicleta la mare” nu se va mai desfășura deloc în acest an în formula consacrată.

Mai jos comunicatul Asociației Bate Șaua să Priceapă Iapa:

Analizând resursele disponibile din acest moment, Asociația BateȘaua a decis ca deocamdată nu pot fi îndeplinite condițiile logistice și financiare de siguranță și confort pentru organizarea evenimentului “Cu bicicleta la mare”. Am sperat pana în ultimul moment ca vom putea identifica soluții viabile pentru a continua tradiția de aproape 5 ani, dar realitatea a infirmat speranțele noastre.
Va mulțumim pentru înțelegere.
Exemplul dat de Lucian Mândruță și GeoBateȘaua ani la rândul a dat totuși roade, astfel încât acum din ce în ce mai multi romani încep sa ia drumul mării și al vacanțelor călare pe șaua bicicletei. Salutăm orice inițiativă individuală și le urăm drum bun și distracție plăcută întreprinzătorilor!

Ce ar mai fi de zis, decât că-mi pare rău că nu se mai poate desfășura și în acest an. Păstrez însă o urmă de speranță și recunosc că mi-ar plăcea ca anul viitor să fie mai bun.

Biciclete auto-propulsate?

V-ați gândit vreodată la o bicicletă care atunci când merge cu o viteză decentă se autopropulsează și mai știe să se “țină” dreaptă singură și să se redreseze din balans?

Eu nu… dar cei de la sciencefriday.com au făcut alături de Andy Ruina, dela Universitatea Cornell, Jim Papadopoulos, de la Univesitatea din Wisconsin – Stout și echipele lor de cercetare un filmuleț care merită văzut:

 VelEau – un nou sistem pentru hidratare pe bicicletă

Cred că toți cei care au încercat să meargă pe bicicletă, indiferent de distanțele parcurse, au simțit la un moment dat nevoia de hidratare. Apoi, dacă berea-i caldă și timpul scurt… parcă merge și apa (bleah). În astfel de cazuri, opțiunile-s cam două… bidoane sau rucsac cu pungă de apă (sau după cea mai cunoscută firmă producătoare Camel Back Pack). Dar pentru trasee mai lungi în spate de obicei își găsesc locul și alte lucruri, prețul pentru un rucsac încăpător care să aibă și rezervor de apă este destul de prohibitiv. Așadar, cea mai la îndemână opțiune rămâne folosirea bidoanelor. Doar că pe unele biciclete nu prea le poți pune, ori locul în care-s prevăzute găurile pentru suport este inaccesibil din mers. Bine, aici inventivitatea omului nu are limite, fiindu-mi dat să văd suporți prinși cu bride sau cu bandă velcro de ghidon, de furcă etc.

VelEau este un nou produs care vine în ajutorul bicicliștilor, fiind o îmbinare între cele două opțiuni de mai sus. Este un rezervor de apă care se pune sub șa și care are un furtun care se întinde pe lângă cadru până la ghidon. Astfel nu este necesar să te apleci sau să stai prea mult cu mâinile luate de pe ghidon pentru a te hidrata. Sistemul de revenire este de asemenea interesant, practic după ce-i dai drumul din gură, acesta se duce singurel la locul său fără a te mai chinui să-i nimerești locul.

După cum se vede în ultima poză, există și un spațiu de depozitare, așa că nu vă va părea rău după borseta de sub șa, o trusă mică de scule și o cameră par a avea loc suficient lângă apă în aceeași borsetă.

Numele complet al produsului este Showers Pass® VelEau™ 42 iar compania producătoare primește deja precomenzi pentru acesta începând din luna mai, urmând ca din luna iulie să poată fi livrat. Prețul estimativ va fi de 79,99 dolari americani în SUA (în România s-ar putea să coste triplu ca orice lucru de pe la noi).

Alte detalii și informații puteți găsi pe site-ul producătorului www.showerspass.com

Foto © showerspass.com

Decarul elvețian

A trecut ceva vreme de când nu am mai povestit de biclele mele. În iarna care tocmai a trecut, s-au întâmplat câteva schimbări, unele au plecat la țară, altele au fost donate unor oameni mai puțin norocoși, iar locul lor a fost luat de alte biciclete.

Prima bicicletă despre care vreau să vorbesc azi este cea pe care o numesc “Decarul elvețian”.

Este vorba despre o Mondia Special, o bicicletă foarte comodă, făcută din oțel (tuburi Reynolds 531), 5 pinioane, 2 plăci și mai mulți ani ca mine. După seria ștanțată pe cadru, am reușit să localizez data fabricației undeva între lunile noiembrie 1972 și februarie 1973. Cu acestă ocazie am descoperit că există cluburi ale fanilor Mondia prin lume, în special în State unde aceste biciclete au fost vândute cu un succes enorm în anii 70-80.

Imediat după ce am luat-o a devenit bicicleta favorită pentru mers la muncă, dus fata la grădiniță etc. 🙂

Rar mi-a fost dat să văd biciclete așa bătrâne cu componentele originale în stare de funcționare 100%. Până și cauciucurile cu care am luat-o erau din anii ’70, șaua era cea originală, etc.

Că tot veni vorba de șa, pentru confortul propriului posterior, am înlocuit-o pe cea veche (după ce abia ne împrietenisem și reușisem să merg pe ea fără bazon) cu o șa Brooks B72, mai lată și mult mai confortabilă.

Dar, atât cu vorba și să vină niște poze….

Commodore 64 reloaded!

Vă mai aduceți aminte de Commodore, de jocurile pe 8 biți și nopțile pierdute în fața televizorului cu ochii beliți în “calculator” și de sunetele care însoțeau fiecare “încărcare”?
Dacă da, atunci am o veste bună 🙂 Cei de la Commodore se pregătesc să lanseze un nou model, pe numele său, (tot) Commodore 64.
Forma fizică a consolei, așezarea tastelor și culorile sunt aceleași ca la consola veche dar, deși de la distanță pare a fi o piesă de muzeu, noua consolă Commodore beneficiază de un procesor Atom Dual Core 525, de un chip grafic nVidia ION2, 2 GB de memorie DDR3 (expandabil la 4) și DVD R/W sau Bluray după preferință și buget.

Cei de la Commodore pregătesc și un sistem de operare propriu (Commodore OS 1.0), însă până ce acesta va fi gata, consolele sunt distribuite cu Ubuntu 10.04 LTS ca sistem de operare.

Iar pentru cei care au fost cuminți și și-au păstrat jocurile de pe consola cea veche, Commodore 64 va avea un emulator (sau mai bine zis o imagine completă) a sistemului pe 8 biți.

Sistemul de operare propriu și emulatoarele vor fi trimise prin poștă cumpărătorilor după ce acestea vor fi finalizate.

Prețurile consolelor pleacă de la 250 dolari americani și ajung până la 850 dolari.

 

Detalii mai multe puteți găsi pe site-ul Commodore.

 

Foto © Commodore

Bicicletele olandeze ambulanță salvează vieți în Malawi

În Africa o bicicletă poate face diferența. În Africa, o bicicletă poate aduce prosperitate unui om sărac. Cum mersul pe bicicletă este de patru ori mai rapid decât mersul pe jos, bicicleta devine singura variantă rapidă de deplasare pentru milioane de africani. Posesorii de biciclete ajung la școli, piețe, ferme și spitale de patru ori mai repede, îmbunătățindu-și astfel viața și scutind timp și energie. Deja sunt multe proiecte sociale prin care în țările africane sunt duse biciclete din Europa și SUA, piese de schimb, unelte și sunt pregătiți localnici pentru a asigura întreținerea și reparațiile necesare unei biciclete. Pe de altă parte, în paralel cu aceste proiecte, asociații neguvernamentale încearcă să implice comunitățile în educația pro-biciclistă în general și pentru acceptarea fetelor și femeilor pe biciclete.

În Malawi de exemplu, este o lipsă acută de ambulanțe, iar drumurile sunt într-o stare foarte proastă. În consecință multe femei gravide și copii lor mor din cauza faptului că nu ajung în timp util la spital.

Un comerciant olandez, Peter Meyer a venit cu o soluție pentru a reduce numărul deceselor – bicicleta ambulanță. În urmă cu trei ani, a pornit o afacere sub numele Sakaramenta care acum are deja 14 angajați. Olandezul a ajuns să vândă acum peste 60 de biciclete pe lună spitalelor și asociațiilor neguvernamentale.
Mai jos puteți vedea un filmuleț făcut de Africa Interactive care vorbește despre această inițiativă.


Dutch bicycle ambulances saves lives in Malawi – Episode 13 from Africa Interactive on Vimeo.

© 2009-2019 Alex. Burlacu
%d bloggers like this: