10 Mai, Sărbătoarea națională a Regatului României

Celor care n-au chiulit de la orele de istorie, ziua de 10 mai le mai spune poate ceva. În această zi, numită în popor (până în 1947) “Ziua Regelui”, de fapt se sărbătoresc 3 evenimente majore în istoria României, fiind de asemenea numită și ziua triplei coroane.

Pe numele ei întreg “Sărbătoarea Națională a Regatului României” sărbătorită pe 10 mai, a fost ziua în care, în anul 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen sosește în București și depune jurământul în fața Parlamentului.

 

Tablou de Theodor Aman – Muzeul Aman, București

Tot pe 10 mai, de data asta în 1877 și la doar o zi după ce problema fusese dezbătută în Parlament, Carol I proclamă în cadru solemn Independența absolută a României. Ulterior, pentru cine-și mai amintește, comuiștii s-au chinuit să mute această zi pe 9 mai și să șteargă (dacă s-ar fi putut) din calendar ziua de 10 mai.

 

Carol I la Poradim, pe frontul antiotoman – fotografie de Carol Popp de Szatmary, Biblioteca Academiei, Cabinetul de Stampe

Și nu în ultimul rând, fix acum 130 de ani, pe 10 mai 1881 Carol I a fost încoronat ca Rege al României, iar România a fost ridicată la rangul de Regat.

 

Gravură publicată în Suddeutche Zeitung

Primesc dar cu mândrie, ca simbol al independenţei şi al tǎriei României, aceastǎ Coroanǎ, tǎiatǎ dintr-un tun stropit cu sângele vitejilor noştri, sfiinţitǎ de Bisericǎ. (…) Pentru Reginǎ şi pentru mine, însǎ, Coroana cea mai frumoasǎ este şi rǎmâne dragostea şi încrederea poporului, pentru care n-avem decât un gând : mǎrirea şi fericirea lui…

Din discursul Regelui Carol I la încoronare.

Momentul încoronării a reprezentat punctul culminant al unei perioade de 15 ani, în care Statul român, sub conducerea Principelui Carol I, a parcurs drumul greu de la Unire la Independență, de la rangul de Principat la cel de Regat.

În vremea regalității, la sărbătorirea acestei zile, erau organizate slujbe religioase și parade militare. Parada tradițională se desfășura pe traseul cuprins între Piața Universității și Piața Victoriei, iar seara lumea se aduna în Parcul Cișmigiu.

Paradă de 10 mai, în fața Palatului Regal

Așadar astăzi, am fi cel mai îndreptățiți să spunem “Trăiască Regele! Trăiască România!”

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu