Alege un netbook cu Linux. Vei fi mai câștigat.

Lăsând la o parte minciunile deliberate lansate de împătimiții și angajații Microsoft, sunt multe motive din care atunci când alegi să îți cumperi un netbook nou, e bine să alegi unul care folosește o distribuție Linux ca sistem de operare.

În alegerea unui netbook ar fi recomandat să țineți cont de următoarele caracteristici generale:

În principiu, pe piață găsim netbookuri cu specificații similare, dacă nu chiar identice. Cu toate astea, ce trebuie luat în calcul este:

Dimensiunea – personal, recomand un ecran de cel puțin 10 inci, pentru că ochii au cel mai mult de suferit, iar în anumite cazuri și 10 inci sunt cam puțin. De asemenea, tastaturile sunt mult mai “prietenoase” la netbookurile cu dimensiuni de minim 10 inci, și stresul de la apăsarea mai multor taste simultan e mai redus.

Memoria RAM – mai toate netbookurile vin acuma cu 1 Gb de memorie RAM, ceea ce este suficient pentru majoritatea aplicațiilor, însă dacă dispuneți de buget și nu estimați schimbarea netbook-ului în următorii 2 ani, alegeți unul cu 2 Gb memorie RAM.

Spațiul de stocare – mai toate au acum harddiscuri de peste 100 Gb, așa că e bine să vă orientați doar spre tipul de conexiune care e bine să fie SATA.

Bateria – la mărcile cât de cât decente, bateria e una cu 3 celule ceea ce asigură măcar 2-3 ore de autonomie. Pentru cei mai pretențioși și cu un buget mai mare, o baterie cu 6 celule este o investiție în 5-6 ore poate de folosire. Oricum, autonomia bateriei depinde mult de sistemul de operare folosit, de numărul de aplicații etc.

Marca – este destul de importantă, deși sunt toate făcute pe vapoarele din China, e bine să alegeți o marcă cunoscută. Firmele mari au prioritate la alegerea calității. Ce rămâne în urma lor primește nume diverse și se vinde în aceleași piețe sub diverse denumiri la prețuri puțin mai mici. Cu siguranță însă nu vreți un Asughi (dau un exemplu) doar pentru că e mai ieftin cu 100lei decât un Asus și arată identic. Ca mărci cu siguranță, cele mai recomandate ar fi Dell, HP, ASUS, Acer și MSI.

Prețul – în acest moment un netbook bun se poate achiziționa la prețuri între 300 și 400 de Eur cu tot cu TVA. În principiu, dacă e mai scump, nu prea rentează pentru că deja de la 450 de Eur puteți lua un notebook acceptabil.

Sistemul de operare – am butonat netbookuri care aveau atât Windows cât și Linux. Fără a avea o cât de mică undă de subiectivism, prefer Linux din multe considerente cum ar fi:

Linux s-a dovedit a fi mai rapid și mai eficient. Puse în aceleași condiții cu aceleași resurse, netbookul cu Windows a rămas de multe ori în urmă. Cât despre resursele consumate, Windows a consumat cu cel puțin 30% mai mult procesor și memorie RAM aproape tot timpul testului.

Securitatea – să nu uităm că un netbook este o sculă foarte mobilă, și care în marea majoritate a cazurilor va fi folosit pe rețele wireless, eventual fără mari protecții… Nu vreți să știți de exemplu câte încercări  de a afla parolele și câți virusi se întâlnesc prin holul de la Careffour Orhideea unde-s restaurantele.

La capitolul flexibilitate în managementul afișării din nou Linux a avut câștig de cauză. Ecranul fiind destul de mic, Windows nu prea mi-a permis să fac prea multe lucruri pentru a câștiga spațiu.

Prețul netbookului este de asemenea influențat de sistemul de operare. Sincer personal, și recomand oricui ajunge în aceeași situație – costul licenței de Windows să fie investit în memorie RAM, în harddisc sau în baterie.

Ca distribuție de Linux, nu pot face recomandări… fiecare e liber să-și aleagă distribuția preferată, pentru că toate sau mă rog majoritatea distribuțiilor care au varinată pentru netbook sunt ok, Nu pot să nu enumăr totuși Xandros, Suse, Ubuntu, ca distribuții dintre cele mai întâlnite pe netbook-uri.

De ce nu recomand și nu voi folosi mai mult ca sigur Windows 7 pe netbook: pentru că, în pofida reclamei oficiale, dar și a celor ascunse, nu mi se pare o alegere înțeleaptă. Motivul principal este pentru că acest 7 este doar o variantă puțin mai periată a Vista ceea ce mie personal îmi ridică multe semne de întrebare. Alt motiv, este că vine din start cu un minim recomandat de memorie de 1Gb doar pentru el și mama lui. Asta înseamnă că nu vor putea fi folosite prea multe pe netbookurile care îl vor avea instalat ca sistem de operare. Nu pot să nu iau în calcul prețul cu care va veni… și nu neapărat prețul său ca licență inițială ci costurile adiacente de mentenanță (antiviruși, firewalluri, office, etc.). Nu îmi pot permite să mă trezesc că documentele pe care le căram în el, sau emailurile ajung pe mâna mai știu eu cui, așa cum s-a dovedit deja, există încă buguri de securitate majore pe care Microsoft nu vrea să le recunoască și care vor fi prezente și în Windows 7

La final, zic doar să nu uităm totuși că nu suntem în cea mai bună perioadă financiară…. să cheltuim cu mai multă înțelepciune puținii bani pe care îi mai avem de investit…


Posted

in

by

Comments

6 responses to “Alege un netbook cu Linux. Vei fi mai câștigat.”

  1. Aura Avatar

    Buna, si eu am un netbook care are Linux…din pacate am internet de la vodafone HUAWEI E220… si nu il pot utiliza…oare exista o solutie??? Multumiri anticipate!
    (P.S. poate imi raspundeti pe e-mail)
    .-= Aura – De la mine poti citi blog ..Octombrie… Tudor Gheorghe =-.

  2. Procesor Avatar

    Tu ai dreptate in ceea ce spui, insa Linuxul nu este accesibil tuturor. Windowsul este recunoscut pentru vestitul “Next, Next si gata s-a instalat” si de aceea este atat de popular. Este conceput pentru marea masa care habar nau ce inseamna un computer si la ce se poate folosi, dar ei isi cumpara unul. Linuxul nu e next next install, necesita cunostinte unix si sa gandesti putin, lucru care la noi incepe sa se intample din ce in mai rar…

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Daca-mi permiti, te-as contrazice.
      Deja exista distributii orientate spre partea de desktop care functioneaza tot cu next next. Iar ca sa instalezi un program nou, dai cauta bifezi si apply …. S-au schimbat multe in ultimii ani.

  3. animaloo Avatar

    stiu stiu, comentez la peste un an 😀

    Linux + netbook suge rau. La nivel de necunoscator de linux ajungi sa nu iti mai pese ca stai 2 minute sa se incarce ceva.
    In plus, linux vs windows 7 versiunea mica si compacta mi se par la fel de rapide si proaste

    1. admin Avatar
      admin

      Depinde… depinde în primul rând de netbook. Am avut ocazia să testiculez câteva… și pot zice că pe marea majoritate a celor care costă mai mult de 100 de para (chiar și unele de le găsești pe la Vodamuci și Orange), se simte clar diferența.
      Mi-au intrat pe mână unele de nu au mers decent decât cu Win 7. Altele (oarecum majoritare) au mers mult mai bine cu Ubuntu. Și nu în ultimul rând, sunt unele care doar cu XP știu/sau vor să meargă cât de cât decent și orice altceva instalezi pe ele îți vine să le upgradezi la titlul de preș de șters picioarele.
      Recunosc, am cochetat și eu cu ideea de a-mi cumpăra unul… dar după ce mi-au trecut atâtea prin mână la reparat… nu mă mai tentează… cel puțin, nu încă… nu l-am găsit pe acela care să merite să-mi tocesc nervii.

  4. animaloo Avatar

    eh. Eu mi-am luat eeepc-ul cu scopul declarat de a-l plimba cu bicla. Si isi face treaba bine, mai ales intr-un camping de prin tarile cu apa calda, intre doo beri si o injuratura la adresa tantarilor.

    S-ar putea ca ubuntu sa mearga mai repede pe el, dar sincer, nu m-a convins. E in continuare acolo, dar faptul ca la instalare imi cerea sa confirm ceva, ca porma sa instaleze, dar eu sa nu vad, m-a distrus mental:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu