Categories
IT

(Nokia) Ovi Maps și hărțile GPX/KML

Nu odată mi s-a întâmplat să găsesc trasee faine pe Google Earth, Maps, Bikemap sau alte site-uri asemănătoare, dar să întâmpin diverse probleme atunci când vreau să mă folosesc de coordonatele cu pricina pe aparatele mele.

De când mi-am luat telefonul pe care-l folosesc în prezent, am testat tot felul de aplicații GPS, unele faine și funcționale, altele care “crăpau” în câteva minute după ce porneau… Singura soluție decentă a fost Google Maps, însă versiunea mobilă are mari hibe și uneori mă miram pe unde mă localiza.

Ușor, ușor, am renunțat la mai toate aplicațiile și am lăsat doar aplicația furnizată de Nokia – (Nokia) Ovi Maps. Însă deși aceasta funcționează decent ca navigator, nu are habar de import alt hărților în alte formate.

Și cum de curând am vrut neapărat să-mi încarc în telefon o hartă de pe Bikemap, m-am pus pe săpat după variante de conversie în formate de care să știe și Gigelu’ meu.

Așa am dat peste RouteConverter – o aplicație Java, care poate fi folosită atât online, de pe orice echipament care știe să ruleze aplicații Java, dar are și posibilitatea de a fi rulată direct din computer, indiferent de sistemul de operare.

Astfel, cu ajutorul acestei aplicații, fișierele GPX salvate din Bikemap, pot fi deschise, editate și apoi salvate în format LMX (Nokia Landmark Exchange) de unde apoi pot fi importate în Ovi Maps.

Pentru a importa în Ovi Maps un fișier LMX este suficient ca acel fișier să fie salvat în telefon și deschis cu ajutorul exploratorului de fișiere intern.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.