SkyJack, caută, convinge și aduce acasă dronele (altora)

Nu (mai) este un scenariu de film SF…. nu că n-aș fi văzut aduse la viață (în viața asta, culmea) mai toate ideile interesante din filmele copilăriei… dar asta-i cea mai recentă.

Mai săptămâna trecută citeam știrea conform căreia Amazon testează serviciul de livrări utilizând drone, drone care-ți lasă pachetu’n fața ușii și-și văd cuminți (și ieftin, fără a cere drepturi sindicale, dar asta e altă discuție) de treabă. Bine, asta funcționează (va funcționa) în țări “pă’ orizontală” că la mine-n bloc în afară de hoți, polițai și ăia de aduc biblii (cam toți în aceeași echipă nu-i așa?) nu nimerește mai nimeni etajul. Până și găgâl îmi arată pe hărțile astea actualizate blocul mai la două străzi de unde e el de fapt 🙂

Foto: BBC

Dar, revenind la livrările cu drone… numa’ bine ce-a povestit Amazon de ideea de a expedia pachete cu drone și au apărut primele încercări de deturnare a dronelor. Și despre un astfel de proiect voi povesti eu acuma.

Pre numele lui SkyJack, proiectul dezvoltat de @SamyKamkar propune o dronă care știe să caute singurică semnalul altor drone aflate în zbor, apoi prin fireless prea controlul asupra dronelor găsite și le transformă (așa cum spune inventatorul) într-o armată de drone zobmie aflate sub controlul tău.

Nu toate dronele pot fi atacate, momentan aplicația poate deturna doar dronele Parrot AR.Drone folosindu-se de adresele MAC ale companiei Parrot.
Aplicația este disponibilă în githul și este scrisă în perl, așa că poate rula pe orice mașină GNU/Linux, folosește aircrack-ng pentru a pune în modul de monitorizare placa sa wi-fi,apoi folosește aireplay-ng pentru a scoate drona de sub controlul proprietarului de drept și la final, folosind node-ar-drone (Javascript și node.js) controlează drona spre casă.

Ca dispozitive fizice, au fost testate și funcționează: o dronă Parrot AR.Drone 2, un Raspberry Pi, un adaptor fireless Alfa AWUS036H și unul USB Edimax EW-7811Un și o baterie USB.

youtube::EHKV01YQX_w::

Sursele pot fi accesate de la https://github.com/samyk/skyjack iar pagina de urmărit pentru viitoarele faze ale proiectului este http://samy.pl/skyjack


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu