Bilanțul responsabilității sociale 2010

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, responsabilitatesociala.ro realizează un bilanț al companiilor implicate în viața socială, nu după criterii le date de manualci după punctul de vedere al comunităților din care fac parte.

Asfel că atunci când am găsit în căsuța poștală invitația de a participa și eu la nominalizare, nu m-am putut abține să nu răspund celor patru întrebări și anume:

1. – Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat în societate în 2010 și de ce?

Prima companie este Unicredit Țiriac Bank – pentru sprijinul acordat și în 2010 celor de la Mai Mult Verde și Cicloteque, pentru finanțarea noilor centre de închirieri de biciclete. Sper ca și anul acesta să fie alături de Mai Mult Verde și Cicloteque,.

A doua companie pe listă este Raiffeisen Bank pentru două proiecte dragi mie – Maratonul București și ajutorul acordat cu ocazia aceasta celor de la Hospice Casa Speranței și celor de la Viitor Plus și în al doilea rând pentru susținerea proiectului I’Velo.

Pe locul trei, Orange pentru inițiativa de a-și da angajații jos din mașini și a-i urca pe biciclete.

Acest top 3 este mult prea restrictiv, ar merita un loc comun toate companiile implicate în orice proiect social și-mi vin în minte numele companiilor care au sprijinit Let’s Do It Romania!, acele companii care su susținut-o financiar pe Cristina “Coco” Popescu… și lista ar putea continua.

2. – In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate?

După mine surpriza plăcută a fost oferită în 2010 de Cosmote. Deși cifrele financiare nu arătau prea bine, s-au implicat destul de activ în proiecte sociale.

O surpriză mai puțin plăcută am avut-o de la Primăria Generală a Municipiului București, de la care, prin programul “Capitala Crește Verde” așteptam mai mult decât câteva declarații de presă și apariții ale Primarului General pe la câteva evenimente. Nu pot totuși să nu remarc însă sprijinul oferit de Primărie Asociației Bate Șaua să Priceapă Iapa și susținerea (nu numai la nivel declarativ) a inițiativelor Bate Șaua (marșul anual, sprijinul la editarea hărții Pădurii Băneasa și nu în ultimul rând afișarea pe site-ul primăriei a legăturilor spre singura Hartă Velo online a Bucureștiului).

Dacă tot am ajuns la capitoulul dezamăgiri, la egalitate de puncte se află Petrom și Coca-Cola. Am văzut că atât Ariel cât și George Hari au punctat cu minus aceste două companii. Nici mie nu mi se pare corect să tragi linii cu vopsea în parcuri și să numești asta implicare socială, cum nu mi se pare normal să dai an de an biciclete unor oameni care nu le vor folosi. Recunosc, față de Ariel care nu a văzut nici una în oraș, eu am văzut vreo două… poate trei biciclete (dar nu sunt sigur că nu e vorba de aceleași persoane).
Personal numesc acțiunile acestor companii mai mult simulare de implicare decât implicare. Iar dacă Petrom “și-a mai spălat din păcate” cu Țara lui Andrei... de la Coca-Cola nu am avut parte de nimic care să-ncerce a-mi schimba părerea.

3. – Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011?

Ca să contiui oarecum ce am început să scriu mai sus, în primul rând aștept să văd campanii și implicări făcute cu cap și nu doar pentru că “ăilalți au făcut, trebuie să mișcăm și noi ceva”.
Apoi, sper ca și anul acesta să văd mai multă implicare în proiecte de conștientizare, sensibilizare și educare a populației. Nu vreau să divaghez pe tema asta, pentru că după mine educația (sau mai bine zis, lipsa ei) constituie problema majoră a societății noastre.

4. – Ce eşti dispus să faci pentru a le stimula pe companii să fie mai responsabile în 2011?

În primul rând să sprijin cu uneltele și puterile mele orice inițiativă care mi se pare interesantă. Ca să detaliez, să apelez selectiv (deja o fac) la serviciile și produsele acelor companii care-mi sunt pe plac și să nu mă ating de produse/servicii ale celor care bat pasul pe loc.
Apoi, să particip ca voluntar acolo unde pot, să scriu pe aici și pe unde o mai fi să fie despre proiectele lor, să-i bat la cap pe cei din jurul meu căutând să-i implic în proiectele care-mi ajung la suflet.

Comments

3 responses to “Bilanțul responsabilității sociale 2010”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu