Fum, fumat, fumător

Sunt fumător. Deși nu am mai pus de mai bine de aproape trei ani țigare în gură… tot fumător se cheamă că sunt.

Foto: marlborocigarettesblog.blogspot.com

Citesc în ultima vreme prin varii locuri, online ‘au ba (ba mai nou primesc și emailuri nesolicitate pe tema “metodelor miraculoase de a renunța la fumat” ) , cu  povești despre “nefumători” sau cum “să te lași de fumat in 20 de pagini inclusiv coperta”, sau cum unii peste noapte au devenit “nefumători”. Dragii mei…. nefumătoare-i fiică-mea (încă), la cei doi ani și jumate… Restul, cei care au băgat nicotină-n draci până mai ieri, abțineți-vă să vă numiți nefumători.

Mă enervează la culme fraza “Sunt nefumător, dar acum o lună fumam un pachet pe zi.” Sunt de acord că limba română nu are decât doi termeni… fumător și nefumător… dar poate este cazul să-l inventăm pe al treilea. Cum se vorbește de fumător pasiv… poate că noi ăștia de le-am sudat la momentul delta T ar trebui să ne numim “fumători inactivi” sau ceva asemănător?

Din punct de vedere medical (sper să nu bat prea tare câmpii) plămânii vor resimți pe vecie efectele fumatului. Încă (dacă ne luăm după Discovery) chiar și după ce ne mutăm fizicul sub pământ (srl) ăia de ne vor dezgropa peste XXX ani vor vedea pe oasele noastre etichetele baxurilor de țigări fumate în cursul vieții 🙂

Psihic, din proprie experiență (a unuia care a mai făcut odată mișcarea cu întreruperea fumatului pentru câțiva ani de zile și s-a re-apucat fără probleme după doi ani) vă spun că veți fi mirați când, peste o lună, un an sau mai știu eu când, vă veți “prinde” savurând fumul unuia de lângă voi, cu un oarecare sentiment de plăcere…. asta după ce o să vă simțiti deranjați de fumul celor din jur. De asemenea, chiar după x ani (am confirmarea primită de la mai multe persoane) prima țigaretă aprinsă readuce (restaurează) întreg procesul… veți ajunge într-un timp record înapoi la cota de consum de dinainte…. Ba (tot din experiența proprie vorbesc), aveți șanse să depășiți numărul de țigări arse înainte (că de, trebuie recuperate cumva) 🙂

Acum trei ani “băgam” la trei pachete de Marlboro roșu pe zi… în zilelele în care nu munceam de acasă sau nu stăteam prea mult la volan (astea erau zilele în care depășeam trei pachete). Am fumat de plăcere, cu sete, tot ce mi-a căzut mai tare în mână (cu o mare pasiune pentru țigările fără filtru, franțuzești și cubaneze)… până ce nu am mai găsit pe la noi țigarete tari. A venit o bună zi în care am hotărât că-i momentul pentru a apăsa butonul de stop fumat. Nimic spectaculos, nimic eroic, un gest normal (zic eu). Cu o singură zi înainte, dacă-mi spunea cineva să reduc măcar țigările, avea șanse să-și ia înjurăturile de rigoare… Mi-am luat preventiv niște plasturi  (de care m-am convins repede că-s rahaturi dar mă păcălise reclama, din care am folosit unul singur preț de câteva ore  după care l-am scos pentru că nu știam de ce mi-e rău), mi-am adunat toate resursele de calm și concentrare… și asta a fost…. Sevrajul fizic este cel mai redus ca intensitate și durată la fumat… în 72 de ore, corpul nu mai are nevoie de nicotină și nu-și mai cere doza.

Nu vă lăsați păcăliți de metode “garantate” pentru asta, nu vă lăsați convinși că pentru a face acest “gest eroic” aveți nevoie de consiliere psihologică, asistență medicală și eventual de mai știu eu ce plasturi minune, medicamente etc. NU aveți nevoie de nimic din toate acestea.

Tot ce vă trebuie pentru a renunța la fumat, toate resursele… le aveți deja. Toate (așa-zisele) problemele sunt doar în capul vostru. “Binevoitorii” care vă pun la dispoziție contra-cost “ajutoare” vă ajută să schimbați pentru o perioadă destinația banilor cheltuiți de voi pe țigări către buzunarele lor.

Dar rețineți că odată ce v-ați apucat de fumat, indiferent de timpul și motivele pentru care întrerupeți această plăcere… tot fumători o să muriți. Un amic îmi “desena” o similitudine cu slcavii liberi din antichitate… liberi, liberi, dar tot marcajul cu fierul pus de primul stăpân le rămânea pe piele până-n mormânt.

2 thoughts on “Fum, fumat, fumător”

  1. in parte ai dreptate. dar daca de 3 ani nu mai fumezi, aste se cheama ca nu esti fumator. intrebarea o pune interlocutorul pentru timpul prezent. altfel te-ar intreba daca ai fumat in viata asta. ca efectele inca se mai resimt, si urmale raman in corp, asta e altceva.

    1. Totusi mie unu mi se pare cumva pe lângă… să spun că-s nefumător… mă mint singur… poate nu în fața interlocutorului… dar când e să alerg lângă cineva de vârsta și greutatea mea… eu voi fi clar ăla obositu’. Am simțit asta pe Transfăgărășan când urcam cu bicla fiecare țigaretă… îmi ieșea prin piele, prin oase și pe nas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2009-2019 Alex. Burlacu
%d bloggers like this: