Instalarea și folosirea fonturilor Mac în Ubuntu

Cred că toți cei care au butonat Mac-uri vreodată au rămas plăcut impresionați de fonturile folosite de Mac, fonturi simple și frumoase ca: AppleGaramond, Aquabase, LITHOGRL, Lucida Grande, Lucida Mac, lucon, sau MacGrand. Acestea sunt ușor de instalat în Ubuntu, instalarea lor fiind posibilă în doar câțiva pași.

Dintr-o fereastră de terminal se rulează:

$ wget http://ubuntu-debs.googlecode.com/files/macfonts.tar.gz

Se deface arhiva proaspăt obținută:

$ tar zxvf macfonts.tar.gz

Se mută directorul macfonts în directorul /fonts:

$ sudo mv macfonts /usr/share/fonts/

Se reinstaurează cache-ul sistemului:

$ sudo fc-cache -f -v

Apoi, pentru a folosi fonturile proaspăt instalate, se merge în meniul System –> Preferences –> Appearance, și de aici pe tabul “Fonts“.

3 comments

  • Care e licenta pentru fonturile astea? Or sa ajunga ca pachet in Debian/Ubuntu? Sau macar vor putea fi instalate cu ceva gen ttf-mscorefonts-installer?

    • Tind să cred că sunt cu sursă liberă, cam toate proiectele de la ubuntu-debs.googlecode.com (cele pentru Ubuntu) par a fi cu sursă liberă. Nu am nici cea mai vagă idee dacă vor apărea în pachetele Ubuntu.

  • Mda, deci pe acolo nu apare nimic, nici in .tar.gz, am cautat putin pe net si in afara de cateva site-uri care dau “free fonts”, nimic care sa specifice licenta sub care sunt fonturile astea. Si “l-am gasit pe net” nu e un criteriu suficient ca ceva sa fie Open. Mai asteptam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.