Instalarea Bitdefender pe Ubuntu

Se întâmplă uneori să îmi ajungă pe mână carduri de memorie sau discuri care au trecut prin calculatoare virusate. Unele din ele devin astfel “purtătoare” și personal deși nu mă simt sub nici o formă amenințat de virușii produși pentru Windows, mă simt oarecum dator să notific proprietarii despre “bucuriile” aduse. Pentru a evita neplăcerile, obișnuiesc (e un gest reflex din vremurile când foloseam sisteme de operare Windows) să scanez de viruși orice card/cd/disc înainte de a-l introduce în calculator . După ce am încercat mai multe variante de produse anti-virus, comerciale sau gratuite, Bitdefender mi se pare cel mai bun pentru uzul personal, pentru că îmi pare a fi cel mai rapid în căutare dar și produsul cu actualizările cele mai bune de pe piață în momentul ăsta. Poate or mai fi și alte produse, însă nu mi-au ieșit încă în cale 🙂

Nu este o alternativă la clamav, în principal pentru că nu este un produs cu sursă liberă, dar este tipul de produs care se merită a fi prezent pe orice calculator.

La prima instalare, Bitdefender poate fi folosit gratuit pentru 30 de zile, apoi, după înregistrarea pe site-ul produsului mai poate fi folosit pentru un an. Această facilitate este oferită pentru utilizarea exclusivă în scop personal. Pentru folosirea în cadrul companiilor este necesară și foarte recomandată cumpărarea unei licențe (nu vreau să le fac reclamă, însă din câte am înțeles prețurile sunt competitive)

Dar, revin la subiectul articolului, anume instalarea Bitdefender pe un computer care folosește sistemul de operare Ubuntu.

În primul rând trebuie să mergeți la System>Administration>Software Sources>Third Party Software și să adăugați acolo următoarea linie:
deb http://download.bitdefender.com/repos/deb/ bitdefender non-free
Descărcați de aici cheia sau închideți fereastra, ignorați mesajul de eroare cu privre la lipsa unei chei valide și deschideți o fereastră de terminal unde rulați următoarele:

$ wget http://download.bitdefender.com/repos/deb/bd.key.asc
$ sudo apt-key add bd.key.asc
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install bitdefender-scanner-gui

Prima comandă descarcă fișierul cu cheia, cu a doua activați cheia pentru depozit, apoi reîncărcați depozitele de surse iar ultima comandă instalează practic Bitdedender pe calculatorul dvs.

După instalare, Bitdefender poate fi rulat din meniul Applications>System Tools>BitDefender Scanner.

La prima rulare recomand actualizarea bazei de viruși cunoscuți înainte de a introduce medii de stocare externe în calculator.

bitdefender_ubuntu

Interfața este una foarte ok desenată și spre deosebire de alte produse, nu “mănâncă” multe resurse.

LE. Din motive care îmi scapă ăcuma, al meu wordpress a publicat o variantă din autosave, fără legături 🙁 îmi cer scuze pentru asta.


Posted

in

by

Comments

4 responses to “Instalarea Bitdefender pe Ubuntu”

  1. Dan Serban Avatar
    Dan Serban

    Daca te gandesti putin cum devine un stick USB sau un card de memorie purtator de malware, elementul central este un fisier care va avea intotdeauna acelasi nume si se va afla intotdeauna in acelasi loc: autorun.inf in radacina device-ului.
    Eu procedez asa: deschid cu leafpad fisierul autorun.inf, ma uit unde pointeaza variabila numita “Open”, sterg exe-ul care este pointed to by “Open=” si sterg si autorun.inf – in felul asta pericolul de a-ti infecta prietenii nu mai este unul imediat.
    Cel mai bine e sa-ti impui singur o politica de gen “autorun.inf nu are ce cauta pe stick, iar prezenta lui denota 100% o infectare”.
    Dar sunt de acord ca pentru a-ti verifica de virusi partitia Windows e o idee buna sa ai un antivirus instalat in Linux.

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Ai dreptate în ceea ce zici. Eu, pe stickuri-le personale mi-am făcut directoare “autorun.inf” cu atribute “read-only” și chiar “hidden”. Am fost neplăcut surprins zilele trecute când am primit înapoi un stick cu fișier autorun.inf, făcut de un “carcalac”. Cum mi-a șters directorul și și-a suprascris el informația acolo nu am “săpat” însă a fost un semnal de alarmă.

  2. Vlad Zloteanu Avatar

    F tare articolu, Alex 🙂
    Apropo de bitdefender, asa e, preturile sunt mult mai mici (aproape de jumate). Mai mult, eu l-am gasit prin toate magazinele pariziene care au rafuri cu AV, langa Norton & Kaspersky. Doar ca nu scrie pe nicaieri made in romania, si nici francezii cu care am vb nu stiau ca e romanesc.

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Se pare că e mai bine din pdv marketing. Îmi aduc aminte că ceva asemănător s-a întâmplat cu RAV care din “Romanian Antivirus” a devenit “Reliable Antivirus” tocmai pentru a nu mai pomeni de proveniența sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu