Am primit azi un email cu textul următor, care este foarte educativ și haios 🙂
Așadar, în caz că v-ați întrebat vreodată ce legătură are coada vacii cu ștampila primăriei…. ei bine, nebănuite sunt căile ingineriei și multe lucruri s-au mai moștenit în timp.
Ecartamentul standard al căilor ferate din Statele Unite este de 143,5 cm. Este un număr foarte ciudat. De ce se folosește acest ecartament?
Răspunsul corect ar fi: pentru că așa se construiau în Anglia, iar primele căi ferate din SUA au fost proiectate de englezi expatriați.
Dar de ce construiau englezii așa?
Pentru că primele căi ferate au fost proiectate de oamenii care construiseră tramvaiele premergătoare trenului și acesta era ecartamenul folosit de ei.
Dar de ce se folosea la tramvaie acest ecartament?
Pentru că atunci când au început să se facă tramvaiele, s-au folosit aceleași scule și șabloane pe care le foloseau pentru a construi trăsuri, iar la trăsuri, asta era ecartamentul roților.
Foto: http://www.britishcarriagedriving.co.uk
Dar de ce aveau trăsurile acest ecartament?
Ei bine, dacă ar fi încercat să folosească orice alt ecartament, roțile s-ar fi rupt, în cele din urmă, pe vreunul din vechile drumuri din Anglia, pentru că aceasta era depărtarea dintre șanțurile săpate de alte roți, de-a lungul timpului.
Cine construise aceste drumuri ?
Primele drumuri ce acopereau mari distanțe în Europa (implicit în Anglia ) au fost construite de Roma Imperială, pentru legiunile ei.
Multe drumuri au fost folosite de atunci până în ziua de azi. Iar carele de luptă romane au săpat primele șanțuri în ele și după aceea, toată lumea și-a potrivit roțile după ele, ca să nu riște să și le strice.
De vreme ce carele de luptă erau făcute de romani, sau la comanda lor, erau toate la fel, în privința standardelor.
Tot din acest motiv în Anglia se circulă pe partea stângă a drumului, pentru că romanii mergeau pe partea stângă pentru a putea mânui sabia cu mâna dreaptă și a ține hățurile carului cu stânga.
Ecartamentul căilor ferate din Statele Unite de 143,5 cm derivă din specificațiile originale pentru carele de luptă romane…
Astfel că, dacă vreodată vă întâlniți cu cine știe ce specificații stranii și vă întrebați “de unde curu’ calului le-au scos ăștia?”, este perfect posibil să fie o întrebare corectă, pentru că, de
exemplu, carele de luptă romane erau făcute astfel încât lățimea lor să fie cât fundurile celor doi cai.
QED – am găsit răspunsul la întrebarea de la care am pornit inițial.
Drumurile romane au exact 7 metri lățime, cât să încapă pe dublu sens carele de luptă care vin și care pleacă. Este dimensiunea standard a unui drum până azi.
Și acum partea interesantă.
Când privim o navetă spațială pe platforma ei de lansare, vedem două rachete auxiliare atașate de rezervorul principal de combustibil. Acestea sunt “Solid Rocket Boosters” – SRB.
SRB-urile sunt făcute de Thiokol, la fabrica din Utah. Inginerii care au proiectat SRB-urile ar fi vrut să le facă mai mari în diametru, dar ele trebuia să fie transportate cu trenul de la fabrică până la locul de lansare. Dar calea ferată trece printr-un tunel, în munți. Iar SRB-urile trebuiau să încapă în tunel. Tunelul este făcut pe măsura căii ferate, care este, la rândul ei, cam cât “cururile” a doi cai.
Astfel că una din trăsăturile esențiale ale propulsiei celui mai puternic mijloc de transport din ziua de azi a fost determinată, acum mai mult de două mii de ani, de lățimea standard a unui cur de cal
Leave a Reply