Minciuna, elementul de marketing al mărului

Despre părerea mea despre Apple, produsele și utilizatorii lor am mai vorbit.

Despre marketing agresiv și “targetat” cum se spune în romgleză am mai învățat eu pe la școlile care nu m-au exmatriculat pentru antisemitism 🙂

Zilele astea, dacă tot am tras bățul scurt și s-a lăsat cu ceva reinstalări pentru niște clienți… ce să fac și eu că utilizator de scurtă durată al IE (singurul motiv pentru a folosi IE îl găsiți frumos exprimat aici), mă uit la diverse site-uri de știri din lumea asta minunată și nebună a IT-ului… Ș-apoi, dacă tot iau și eu notă de știrile lunii trecute, nu pot să nu citesc despre minunea superbă și inimaginabilă – iPad 2.

No, bun, numai că m-a mâncat degetul și am apăsat și pe butonul de play de la o înregistrare cu lansarea objectului cu pricina. Iar pe măsură ce-l ascultam pe nenea Steve Jobs, parcă-mi răsunau niște virgule în urechi… nu știam ce, dar nu-mi sunau bine.

Și m-am apucat puțin de săpat…

Prima minciună: “First dual core tablet to ship in volume.”

Cu cel puțin două luni înainte, Dell a lansat Streak 7 având procesorul dual core Nvidia Tegra 2. Și tot dacă nu mă înșală pe mine memoria, cei de la T-Mobile îl tot vând de atunci. Ca să nu mai amintesc de Motorola XOOM (care are același procesor) sau de telefoanele cu Android care au deja de anul trecut procesoare dual core.

După o minciună, o interpretare părtinitoare parcă nu putea lipsi nu?

O simplă căutare cu ajutorul prietenului găgâl îmi face cunoscut faptul că respectiva traducere din coreeană a fost oficial corectată la scurt timp, iată înregistrarea completă:

youtube::xN_w0mcDayI::

Următoarea minciună… care sfidează puțin legile matematicii – “>90% market share”

 

Mi-am umezit ciorapii… Păi, din câte mai știu și eu despre vânzări (nu că-s eu ăla specialistu’), în astfel de cazuri se calculează vânzările pe canalele oficiale corect?

În cazul ăsta, trebuie calculate vânzările Apple pe canalele lor de distribuție cu vânzările Samsung (pe canalele lor de distribuție) și fiecare dintre jucătorii din piață (că-s vorba aia destul de mulți, doar nu e vals în doi între Apple și Samsung). Conform cifrelor raportate, Apple a vândut 14,8 milioane de unități în trei trimestre iar Samsung a vândut într-un singur trimestru 2 milioane de unități. Ca aibă pe anul 2010 o cotă de piață de peste 90% (doar în fața celor de la Samsung) ar fi trebuit teoretic să vândă cel puțin încă vreo 3,2 milioane de unități. Nota bene – nu includ aici toate celelalte tablete care rulează Android, Nook, Archos și câte or mai fi. Iar dacă considerăm și Kindle tot în categoria asta… cred că Apple ar trebui să fie fericiți să raporteze 50% din piață. Cum am citit într-un comentariu, poate s-o fi referit la mai mult de 90% din tabletele ale căror nume încep cu litera “i”.

Ultima minciună care m-a și convins să nu mă mai uit mai departe la filmulețul cu lansarea…  prețul

Aici ce mi-am dat eu seama… comparăm mere cu prune. Cel mai scump XOOM vs iPad. Ținând cont de această comparație, nu cred că are rost să vorbim de diferențele dintre caracteristicile tehnice dintre cele două tablete comparate. Dar, pentru plăcerea de a scrie – XOOM luat în calcul oferă 32Gb spațiu de stocare (cu posibilitate de extensie) modul de 3G inclus (despre care am citit că se poate actualiza cu ajutorul unui patch la 4G) ar trebui să-l comparăm cu iPadul de 729USD. Dacă mai comparăm rezoluțiile între XOOM (1280×800) cu iPad (1024×768), performanțele camerei (XOOM are inclusiv blitz), difuzoarele stereo față de difuzorul (care se pare că se aude acceptabil) al iPad… deja cred că nu-și mai are rost comparația, XOOM fiind de departe mai bun.

Ce am mai sesizat, atunci când le convine, bombardează cu caracteristici tehnice – “Procesor de 1Ghz”, “Spațiu de stocare de 64Gb”, “Ecran Retina de 326PPI”… dar nu am reușit până acuma să aflu câtă memorie RAM are minunea asta… mister total.

Oricum, la un preț de pornire de 499 USD sunt multe, multe alte tablete mult mai bine “dotate” decât iPad.

După cum ziceam… grețos. Îl respect pe Steve Jobs pentru ce a făcut din Apple și poate asupra îndoctrinaților nu au mare efect toate astea, dar mie unu’, minciunile astea nu au făcut decât să mă convingă și mai tare să nu investesc vreodată într-un produs (de orice natură) de la Apple. Mai bine-mi mai cumpăr un mouse nou de la Microsoft… cel puțin ăla știu că-i bun.

Cred că mai toți cei interesați au văzut lansarea despre care am vorbit până acuma. Pentru ceilalți, iaca înregistrarea aici:

youtube::qQG0XfU-bFs::

 

Fotografiile sunt de la CNN.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu