Obiceiurile de consum ale bucureștenilor

De la începutl anului am văzut rezultatele a cel puțin 2 studii despre obiceiurile de consum… pe diferite nișe… cu rezultate care mai de care mai interesante.

De câteva zile, fără să țin neapărat, constat pe stradă cam care-s obiceiurile con-țăranilor mei. Asta în drum spre și dinspre birou, între Vitan spre Sala Palatui. De ce? Pentru că a început să se topească zăpada, și sunt tot mai vizibile urmele obiceiurilor de consum. Adicătălea, mai pe scurt… în încercarea de a evita cât mai mulți rahați din cei care zac nestingheriți pe trotuarele orașului, ce am constatat. Așadar:

1 – Se bea multă cafea… Nu oricare, ci d-aia la pahar de plastic, “expresso de 2 lei” cum am auzit că se spune. Nu faci în oraș  cam la 10 pași dai peste un pahar aruncat pe jos, iar la maxim 2 pași găsești un bețișor de plastic folosit la amestecatul zahărului… normal, tot pe jos aruncat.

2 – Se fumează cel puțin 2 țigări la un pahar de cafea. Acuma eu ca unu’ care a fumat mulți ani… multe pachete pe zi… stau și mă întreb… oare care e viteza la care fumează oamenii astăzi de nu reușesc să ajungă la vreun coș… Cel puțin în centru sunt slavă Domnului destule coșuri de gunoi… sunt oare invizibile pentru fumători?

3 – A crescut gradul de educație contraceptivă. Măcar atât, dacă nesimțirea e la același nivel. Cel puțin sunt sigur că vânzările de prezervative nu au scăzut în perioada de recesiune… cel puțin la câte sunt aruncate (folosite) pe stradă…

4 – Se bea mai mult  vin decât bere – sunt mult mai multe sticle sparte de vin, decât cutii de bere. Aici pot spune că se vede o diferență între zona centrală a orașului și cartierul în care locuiesc, dacă în apropierea casei sunt mai multe cutii de bere, în centru sunt mai mutle sticle sparte.

5 – Consumul de droguri e înfloritor. Exceptând imaginea care mi-a rămas întipărită pe retină de duminică dimineața cănd trei băieți trăgeau la liniuță liniștiți pe Lipscani, mă uit la câte seringi goale sunt pe jos. Și nu numai lângă blocul vecin unde se află ceva dealer cunoscut (atât de cunoscut încât a apărut și la știrile de la Pro TV) dar care beneficiază de protecția organului… ci și în zona centrală. Se pare tot după numărul seringilor de pe jos că la sfârșitul săptămânii crește apetitul, sau nu lucrează măturătorii, pentru că numărul seringilor de pe jos e semnificativ mai mare luni dimineața.

6 – Nesimțirea angajaților de la ADP-uri este direct proporțională cu cea a primarului general – de două zile văd o adevărată leapșă cu zăpadă – cei de la ADP o aruncă pe trotuare, pentru că acolo nu e treaba lor să o adune, ci a asociațiilor de locatari, iar cei care dau zăpada de pe trotuare (locatarii din zona cu pricina) o aruncă în stradă.

7 – Firmele care se ocupă de ridicatul mașinilor parcate ilegal ori și-au făcut cota, ori au intrat în vacanță. Cel puțin în zona centrală nu am mai văzut să mai ridice din mașini, deși ar avea de muncă din greu.

Eu unu’ abia aștept să-mi iau bicicleta de la reparat și să merg liniștit pe stradă…

De încheiere, aveți grijă pe unde și în ce călcați…


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu