OpenPublic – Făcut de oameni, pentru oameni

OpenPublic este o aplicație CMS cu sursă liberă, construită pe baza Drupal și făcută în așa fel încât să respecte cerințele site-urilor guvernamentale (acelea care la noi nu funcționează și costă milioane de euro… și-s făcute aproape fără excepție de TotalSoft, Syveco și mai nou UTI).

Clientul numărul 1 al OpenPublic este Casa Albă, președenția americană renunțând din 2009 la produse comerciale costisitoare și apelând la soluții CMS cu sursă liberă.

Gone are the days of proprietary, fully customized content management systems (CMS) that cost millions of dollars to design, build, and maintain. When the collective knowledge of brilliant engineers and creative web professionals fuses in the open source ecosystem, everyone benefits.

… Spun cei care gestionează proiectul iar faptul că ușor-ușor s-a impus în toate instituțiile administrației americane pare să ofere suficiente garanții oricărei instituții care ar dori să scape de site-uri scumpe și nefuncționale pentru a alege o alternativă cu sursă liberă.

OpenPublic poate fi personalizat în totalitate conform cerințelor impuse de clienții instituții guvernamentale, atât din punct de vedere al imaginii generale și al paletelor de culori, obiecte meniuri cât și ca funcționalitate, existând deja o mulțime de module suplimentare disponibile și modificabile la nevoie.

Toată funcționalitatea este foarte intuitivă facilitând procesul de instruire al celor care ulterior vor folosi/actualiza datele din CMS.


O altă facilitate importantă (în afara României desigur) este compatibilitatea 100% cu cerințele Secțiunii 508. Asta înseamnă că orice site OpenPublic este în totalitate accesibil persoanelor cu dizabilități, putând fi preluat și permițând lucrul cu dispozitivele ajutătoare.

Am lăsat la sfârșit discuția despre securitate. Cum acest CMS este dezvoltat pentru a fi instalat în instituții guvernamentale, cerințele de securitate la construirea sa au fost mult peste ceea ce întâlnim în mod normal. Iar cu sprijinul comunității întotdeauna va fi sigur că modulele și codul propus pentru varianta stabilă va fi testat foarte strict din punct de vedere al securității.

Nu mă aștept să văd Președenția României folosind-ul prea curând, însă poate în timp, nu vom mai auzi de contracte nesimțite de milioane de euro pentru site-uri ne-funcționale… sau să mai auzim că bazele de date Oracle sunt de vină că nu funcționează codul ASP.

Sursele OpenPublic pot fi descărcate de aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2009-2019 Alex. Burlacu
%d bloggers like this: