Protejează-ți fișierele criptându-le cu ccrypt

Într-o lume din ce în ce mai mobilă, ajungem să ne stocăm fișierele pe diferite medii, începând de la memorii USB până la servicii de stocare online ca Ubuntu One. Și cum suntem “educați” de către americani să nu ne mai gândim noi la securitatea datelor și să-i lăsăm pe alții să gândească în locul nostru… apar din ce în ce mai des cazuri de “scurgeri” de informație total aiurea, încât rămâi cu gura căscată întrebându-te ce-a fost în capul celui care a “pierdut” informația.

Așa că, începând de la fișierele de pe laptop, cele de pe stick-urile USB sau cele pe care le țin online prin diverse locuri, toate stau de ceva vreme criptate. Tot căutând metode și aplicații de criptare (mai mult la modul fun… nu sunt nici chiar atât de paranoic pe de o parte și-s suficient de conștient că orice algoritm poate fi spart, pe de altă parte) m-am oprit pentru moment la ccrypt.

ccrypt este o aplicație cu sursă liberă, scrisă de Peter Selinger, cu ajutorul căreia se pot cripta și decripta fișiere și stream-uri. Această aplicație a fost scrisă cu scopul de a înlocui vechea aplicație crypt, aplicație de bază a UNIX, dar despre care în cursul timpului s-a tot spus că are algoritmii de criptare destul de slabi.

ccrypt se poate instala din depozitele de bază Ubuntu cu comanda:

$ sudo apt-get install ccrypt

Odată instalat, pentru criptarea se face astfel:

$ ccrypt fisier_de_criptat.txt

 

Rezultatul va fi un fișier cu același nume dar cu extensia .cpt.

Conținutul fișierului astfel criptat arată astfel:

Pentru a citi conținutul unui fișier direct în consolă (fără a mai crea un fișier care să rămână pe disc din greșeală) puteți folosi ccat.

$ ccat fisier_de_criptat.txt.cpt

Pentru a decripta fișierul, comanda este ccdecrypt:

$ ccdecrypt fisier_de_criptat.txt.cpt

Întotdeauna este recomandabil să folosiți parole complexe formate din combinații între litere, incluzând majuscule, cifre și eventual semne de punctuație, având grijă să nu le uitați prea curând 🙂

Pagina proiectului ccrypt, unde puetți găsi mai multe detalii despre aplicație și modul de folosire este: ccrypt.sourceforge.net


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu