Serviciile de găzduire de la Godaddy (mai ales de când au și servere în Europa) sunt de departe o opțiune bună atunci când ai bani puțini și multe site-uri cu atât mai mult cu cât beneficieze de spațiu nelimitat și trafic de asemenea nelimitat pentru aproape 12 Eur/lună.
Dar, ca orice serviciu ieftin, are și câteva minusuri majore cum ar fi (din punctul meu de vedere) faptul că rsync nu este suportat și astfel, planul meu de automatizare a salvărilor nu poate fi pus în practică.
Amu, după ce mi-am tocit nervii cu diverse combinații între FTP și diferențe locale, etc… am găsit o metodă cât de cât elegantă, care să îmi rezolva treburile cum vreau eu.
În primul rând, trebuie activat SSH-ul pe contul Godaddy. Pentru asta, după ce v-ați autentificat pe site-ul lor, din ceea ce se numește “Control Center”, mergeți la “Settings” și apoi “SSH”. Pentru a activa SSH va trebui să știți PIN-ul contului și să aveți la îndemână un telefon. După ce introduceți numărul de telefon și trimiteți comanda de activare, în maxim 3 minute veți primi un apel în care vi se va comunica codul de validare. După ce introduceți codul de validare, în alte 4-5 minute, veți avea SSH activ pe contul Godaddy.
Acum pe mașina care va face salvările, vom genera o cheie privată criptată RSA (în cazul în care nu avem deja una):
$ssh-keygen -t rsa
Veți fi întrebați dacă doriți să vă protejați cheia cu o parolă, dacă aveți o parolă personală lungă și pe care să v-o aduceți aminte… bine, dacă nu, nu-i un bai prea mare dacă nu puneți nici o parolă.
Acuma e necesar să ne conectăm prin SSH la contul de la Godaddy. Odată autentificat, trebuie făcuți următorii pași:
– În primul rând trebuie creat un director numit “.ssh”
– În acest director trebuie creat un fișier “authorized_keys”
– În fișierul cu pricina, trebuie introdus conținutul fișierului “id_rsa.pub” de pe computerul unde a fost generata cheia privată.
$ mkdir .ssh $ cd .ssh $ vi authorized_keys
Apoi este posibil să fie necesar să restabiliți drepturile de acces asupra întregului director.
Până aici, nimic nou nu? Acuma, dacă totul a decurs cum trebuie, vă puteți conecta cu ajutorul SSH fără a avea nevoie să folosiți parola.
De aici începe partea frumoasă.
Odată rezolvat accesul SSH fără parolă la contul Godaddy, putem să ne gândim să montăm acest cont într-un director local de unde apoi să facem manevrele de salvare cu rsync. Pentru asta, vom instala (în cazul în care nu a fost instalat deja) sshfs, cu ajutorul căruia vom monta într-un director local conținutul contului Godaddy.
Utilizatorii Ubuntu, pot instala sshfs direct din depozitele de bază cu comanda:
$ sudo apt-get install sshfs
Vom avea nevoie probabil de un director în care să montam.
De ex.
$ mkdir /mnt/godaddy
În cele din urmă, montăm contul extern:
$ sshfs -oreconenct utilizator@ip_sau_numedomeniu: /mnt/godaddy
Am adăugat parametrul “reconnect” întrucât e foarte posibil să fiți deconectați mai ales dacă aveți multe fișiere de salvat.
Și de aici putem da drumul salvării rsync.
$ rsync -avqqz /mnt/godaddy/html /director/de/backup
La sfârșit e bine să deconectați directorul montat
$ umount /mnt/godaddy
Toate comenzile pot fi puse fără probleme într-un script a cărui execuție poate fi programată cu ajutorul cron.
De aici încolo las cale liberă oricăror sfaturi și comentarii 🙂
Leave a Reply