Salvează pachetele instalate cu APTonCD

Una din metodele cele mai des întâlnite de a administra pachetele de instalat/modificat/șters în Ubuntu este folosirea apt-get. Mecanismul de funcționare al acestui utilitar este foarte ușor de înțeles ceea ce îl face ușor de folosit de asemenea. Pentru instalare de exemplu, este suficient să specifici ce anume vrei să instalezi, apt-get caută pe internet în lista de depozite specificate și dacă găsește pachetele cerute le descarcă și instalează, împreună cu dependințele lor.

APTonCD este un utilitar, cu interfață grafică destul de drăguță, care permite să creezi unul sau mai multe CD-uri sau DVD-uri (cu posibilitați de alegere a mediilor etc.), pe care să se găsească toate pachetele instalate în sistem (cele care mai sunt bineînțeles) cu ajutorul apt-get sau aptitude, făcând astfel un depozit la purtător al aplicațiilor software instalate care poate fi apoi folosit și pe alte computere.

APTonCD știe de asemenea să facă salvări automate inclusiv pachetelor .deb localizate într-un depozit specific, astfel încât se pot “căra” pe alte computere, unde pot fi instalate chiar dacă nu există (încă) o conexiune la Internet.

Pentru instalare, dintr-o fereastră de terminal se introduce:

sudo apt-get install aptoncd

Utilizarea APTonCD:

După ce s-a intalat, se poate porni din System → Administration → APTonCD.

aptoncd_creaza

După ce se lansează, un clic pe butonul “Create” va deschide fereastra în care se pot vedea toate pachetele software instalate (o listare practic a conținutului /var/cache/). Aici se pot selecta sau deselecta pachetele dorite a fi salvate, dar se pot specifica la fel de bine alte locații care se doresc a fi salvate. De asemenea tot de aici se poate alege dacă salvarea se va face pe CD sau DVD și locația finala unde vrem să fie salvată imaginea finală.

aptoncd

După ce se setează toate opțiunile, se introduce materialul de destinație, CD sau DVD și se apasă butonul “Burn”, iar copierea va începe.

aptoncd-cd

Pagina proiectului unde se pot găsi mai multe informații este: http://aptoncd.sourceforge.net/


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu