Ziua Z – upgrade de la Intrepid la Jaunty…

După cum zice și titlul.. am facut-o. Că am facut-o e cum e, dar, pot zice și “Fraților… Am pus-o!”

Primul lucru interesant dupa upgrade – s-a dus de râpă interfața grafică. Adicătălea m-am trezit că nu mai pot lansa de nici o culoare X-ul, placa mea video ATI refuză să mai muncească. Bun.. mișcarea următoare, căutat prin sertare un live-cd… și ținut degetele încrucișate pe mouse.

Am aflat destul de repede că problema este de la fglrx, care are proasta inspirație să nu se reconfigureze după upgrade. După mișcarea microsoftiană “dă-l jos și pune-l la loc” a mers.. Chiar pot zice că acuma arată ceva mai frumos, în sensul că acum, chiar se simte diferența de la 60 la 75 HZ.

Și când eram eu pe cale să mă bucur încep să constat că de exemplu setările mele de compiz au plecat împreună cu intrepidu’… Mă așteptam să îmi lase un notice, un bilețel pe ghidonul de la bicicletă, ceva, dar nu, au plecat la fel de rapid ca Michael. Tot același drum se pare că l-a luat și accelerarea grafică… Am niște pătrățele foarte interesante la fiecare schimbare între ferestre etc.

 

Mă apuc eu d-ale mele, și dau drumul la Amarok. WOW! Și ăsta-i altu’. Deja cu oarece tremur în falange, dau next-urile de rigoare să îl văd pornit și…. inevitabilul s-a produs… pe drumul menționat mai sus s-au dus și playlisturile mele, posturile de radio etc. Mulțumesc pentru noua versiune, care nu mai știe nici măcar ce știa cealaltă (deexemplu nu știe să afișeze numele pieselor de pe posturile de radio care trimit tag-urile și încă vreo două chestii care mi se păreau faine la versiunea veche).

 

Nu în ultimul rând driverele de sunet, au luat-o și ele razna, constat că trebuie să stau cu volumul la maxim ca să aud cât de cât ce se desfășoară în căști.

 

Altă constatare – a dispărut notificarea actualizărilor… cel puțin cea automată. Am căutat puțin și am aflat că cel mai bine e să revii la modulul vechi…. e simplu, o singură linie rezolvă și asta:

  sudo gconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch false 

Și cea mai urâtă treaba… Mi-a bușit setările java, și eclipse-ul meu iarăși refuză să muncească cu svn și cu câteva din plugin-urile folosite destul de des…

 

Acuma, timp să sap după modificări și actualizări + patchuri la modificarea modificărilor… nu prea am, însă am o întrebare… De ce sistemele de operare au intrat în dansul microsoftist, cu bătăi cu barda-n piept cu referințe la versiuni noi, când ar trebui să se ocupe de reparat și stabilizat versiunile existente?

 

Una peste alta, nu pot zice că am cine știe ce performanțe îmbunătățite după ce am upgradat la Jaunty, chiar sunt în căutarea unor metode să fac unele lucruri să mai funcționeze măcar ca în Intrepid.

 

Singurul lucru pozitiv la această nouă versiune este modul în care gestionează resursele. După upgrade, procesorul meu nu mai ajunge (în același regim de utilizare) la 100% decât în cazuri izolate.

 

 


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.