Apreciez mai mult GIMP decât Adobe Photoshop

Vreau să fiu bine înțeles de la început – NU sunt un grafician sau designer profesionist. Activitatea mea zilnică nu implică operații dese sau complexe pe partea de grafică.

Atât că, din când în când, ca marea majoritate a celor care au un aparat foto digital, am nevoie să editez fotografii. Pe vremuri, mă obișnuisem cu Corel Photo-Paint, iar mai apoi am apelat la diverse programe, dintre care singurul care s-a dovedit a fi pe placul meu, s-a dovedit a fi Adobe Photoshop. Dar cum de ceva timp nu mai folosesc deloc sisteme de operare Windows și nu vreau să mai rulez aplicații făcute pentru Windows fie măcar în Wine, dar și pentru că nu vreau să mai am de-aface cu software comercial, licențe, activări și alte asemenea prostii, am început să folosesc GIMP în Ubuntu. Fiind inclus în instalarea de bază a sistemului, a fost cel mai la îndemână de folosit. Încetul cu încetul, ne-am împrietenit destul de bine și acum pot spune satisface toate cerințele mele în materie de editare grafică. Pe lângă toate acestea mai sunt și alte motive pentru care apreciez mult mai mult GIMP decât Adobe Photoshop, motive pe care le îmi permit să le menționez mai jos:

1 – Interfața grafică a GIMP este mult mai intuitivă și mai ușor de înteles decât cea a Photoshop, care mie îmi pare a fi extraordinar de alambicată.

2 – GIMP mi se pare a fi mult mai rapid – pe aceeași configurație hardware, lucrând asupra aceluiași fișier grafic, GIMP mănâncă aproape 128Mb RAM pe când Photoshop stă de la 512 în sus… Iar viteza de execuție este clar superioară la GIMP

3 – Spațiul pe care îl ocupă pe disc – Dacă GIMP se mulțumește cu vreo 50Mb, pentru Pgotoshop am nevoie de cel puțin 600MB…. la o instalare “periată” zdravăn.

4 – Funcțiile de automatizare în GIMP sunt mult mai bine dezvoltate decât în Photoshop. (Nu că le-aș folosi prea des, însă atunci când ai nevoie… se simte diferența).

5 – Cu GIMP pot deschide cam toate tipurile de fișiere grafice… inclusiv PSD (extensie de fișier, nu partidul), pe când Photoshop are ceva restricții… printre care chiar și fișierele GIMP 🙂

6 – GIMP are cam toate acele facilități de care am eu nevoie, în Photoshop sunt multe lucruri care mie personal (revin, vorbesc doar din puctul meu de vedere) îmi par a fi total inutile, dar se instaleză în configurația standard.

7 – GIMP este o aplicație cu sursă liberă – asta îmi oferă o mai mare varietate de module adiționale, acestea nefiind limitate în vreun fel de cei care le fac, și în plus, orice eventuală problemă este rezolvată mult mai repede de dezvoltatori. Nu am avut vreodată curiozitatea să mă interesez care-s condițiile de lucru cu SDK-urile de la Adobe Photoshop

8 – Timpul în care se învață cum se folosește GIMP mi se pare a fi mult mai scurt, datorită documentației mai ușor de găsit și mult mai complexe.

9 – Nu în ultimul rând… GIMP e disponibil gratuit. Asta înseamnă că de banii de licență, îmi pot lua liniștit o bicicletă și un laptop în fiecare an :).

În încheiere vreau să spun că din punctul meu de vedere GIMP este o alternativă pentru Photoshop chiar și pentru utilizatorii de sisteme de operare Windows… Nu cred că-s multe lucruri care să nu poată fi făcute cu el.

Cei care vor să afle mai multe detalii despre GIMP pot accesa site-ul oficial www.gimp.org


Posted

in

, ,

by

Comments

8 responses to “Apreciez mai mult GIMP decât Adobe Photoshop”

 1. Geo Avatar

  da, GIMP pare o alegere mai buna, in special datorita functiilor de automatizare in cazul in care sunt operatii repetitive care se executa pe mai multe poze. Ma intreb daca se pot face operatii pe un batch de mai multe fisiere…

 2. Alex. Avatar
  Alex.

  Personal nu am încercat. Dar… e o întrebare bună 🙂

 3. Marius Avatar

  Am si eu o intrebare: cum poti face crop in GIMP? Am cautat la un moment dat si nu am gasit. Poate are alta denumire, nu stiu. Daca are careva idee, apreciez raspunsul. Mersi!
  .-= Marius – De la mine poti citi blog ..Film ecologic la Timişoara, SIBIU, şi Sinaia =-.

  1. Alex. Avatar
   Alex.

   Nu e greu de folosit:) Uite mai jos două linkuri. Sper sa-ți fie de folos.

   http://docs.gimp.org/en/gimp-tutorial-quickie-crop.html
   http://docs.gimp.org/en/gimp-tool-crop.html
   O zi cu bine,
   Alex

 4. molie Avatar

  ai un 10 de la mine pentru articol.

  + se pot edita fotografii in format raw http://ufraw.sourceforge.net/

  @Marius: http://tutorialegimp.blogspot.com/

  1. Alex. Avatar
   Alex.

   Mulțumesc mult. Mă simt onorat.

 5. Dana Avatar

  Eu folosesc Photoshop
  .-= Dana – De la mine poti citi blog ..Rogaine Romania sau Rogaine Ieftin sintagme periculoase =-.

  1. Alex. Avatar
   Alex.

   Sper că o versiune legală. Pentru cei care nu au cerințe foarte mari, Paint.Net e o alegere bună. Îl poți descărca de aici: http://www.getpaint.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu