Mi-a fost dat să aflu că în România secolului XXI există companii de IT care se laudă c-ar face service şi mentenanţă dar care refuză să ofere aceste servicii firmelor care nu folosesc sisteme de operare Microsoft.
Motivul (cel puţin oficial) refuzului a fost “În Linux nu ai parte deloc de suport, iar specialiştii noştri nu vă recomandă să folosiţi astfel de sisteme de operare nesigure.” O idioţenie dar… se întâmplă.
Cei care au făcut asta nu merită să le amintesc aici numele, însă sunt unii dintre cei care-şi zic lideri de piaţă… probabil că de Piaţa Amzei.
Oricum, pentru cei care oferă serviciile sau pentru cei care au nevoie de acestea (şi parcă mai ales pentru aceştia din urmă) iaca o listă de metode de a obţine ajutor şi informaţii atunci când ai decis să foloseşti o distribuţie Linux şi constaţi că nu te descurci.
1 – Apasă F1
În marea majoritate a cazurilor, atunci când ai un desktop care rulează o distribuţie Linux, apăsarea tastei F1 va deschide o fereastră de ajutor. La fel ca-n Windows.
2 – Citeşte documentaţia.
Marea majoritate a aplicaţiilor vin cu instrucţiuni. În cazul în care primul punct de mai sus nu poate fi aplicat, caută pagina de documentaţie a aplicaţiei. Cu siguranţă există una. Ori pe internet (în site-uri de tip wiki în funcţie de distribuţia folosită), ori cu magica comandă “man”.
3 – Listele de email
Există nenumărate liste de discuţii structurate după localizarea geografică sau după tipul distribuţiei utilizate. Formulaţi cât mai bine întrebarea, adăugaţi cât mai multe detalii despre ce şi cum se întâmplă şi aşteptaţi. Cu siguranţă cineva vă va răspunde.
4 – Forumurile online
Fiecare distribuţie are şi un forum în care utilizatorii pot primi ajutor. Până şi aplicaţiile mai mari beneficiază de astfel de forumuri, dar, de multe ori acestea nu sunt foarte active.
5 – IRC-ul
IRC-ul nu a murit odată cu apariţia Hi5 sau Facebook.
Pe freenode (irc.freenode.net) există canale de discuţii dedicate. De exemplu, utilizatorii Ubuntu au #ubuntu (respectiv #ubuntu-ro) dar şi multe alte canale pe care pot găsi informaţii.
6 – Serviciile de suport comercial
Pentru majoritatea distribuţiilor mari, există varianta achiziţionării unui pachet de servicii de suport. Preţul este unul decent, iar comparând cu costul serviciilor de suport oferite de Microsoft (prin parteneri) este în unele cazuri cu aproape 50% mai ieftin. De exemplu, pentru a avea parte de un contract de suport la Ubuntu trebuie să plătiţi 105 dolari americani, pe când pachetul de suport pentru Windows 7 Home Edition este în jurul valorii de 199 dolari americani (costurile acestuia din urma pot varia în funcţie de compania prestatoare şi ţara în care se întâmplă).
Ca o concluzie… Dacă o firmă prestatoare de servicii de suport nu are habar de cele de mai sus, atunci cel care a investit banii în acea firmă trebuie să-şi concedieze rapid toţi angajaţii (în cazul în care are angajaţi). De asemenea, cei care vor să folosească sisteme de operare GNU/Linux trebuie să ştie că pot găsi ajutor atât gratuit cât şi plătit, important e să-l caute şi să fie atenţi.
Probabil că undeva în lista de mai sus ar fi trebuit să pun şi ajutorul pe care-l pate oferi prietenul găgâl.
Leave a Reply