Instalarea Google OS în Ubuntu

Ieri mi s-a arătat de teste… Așa că am vrut să văd de oferă Google OS. Ei bine, openSUSE de la Google, că asta este Google OS, în afara navigatorului Chrome… nu am văzut să aducă mare lucru.

Dar, de dragul notițelor iaca cum am făcut să îl ponesc. În prima fază am încercat cu VMWare, dar fără prea mare succes, așa că am apelat la VirtualBox (despre VirtualBox puteți afla mai multe aici) … și toată distracția a durat cam 10 minute. Tot cam atâtea minute mi-au fost necesare să șterg apoi imaginea de pe harddisc.

La început am decărcat imaginea cd-ului Google OS de aici. Apoi, am luat VirtualBox de aici și l-am instalat. Ca să pornesc apoi Google OS am făcut următorii pași:

1 – Am ponit VirtualBox și am început să construiesc o mașina nouă. La tipul mașinii, am ales “other”;

2- În cea de-a doua fereastră, am selectat memoria alocată. Personal am pus 512Mb;

3 – Am selectat discul și am bifat că îl mai vreau și bootabil;

4 – Am fost de acord cu el când m-a întrebat dacă vreau să îl las să extindă în mod dinamic discul;

5 – Am pus 2Gb spațiu pentru stocare (Nu cred că are oricum nevoie de mai mult);

6 – La prima pornire, m-a întrebat de pe ce dispozitive vreau să pornească. Am ales fișierul care conține imaginea Google OS;

7 – A pornit destul de repede, varianta LiveCD.

De acolo se poate testa dar și instala. Mie unu nu mi-a mers instalarea din prima încercare, se pare că nu îi place placa mea video. Dar, chiar și așa am putut vedea cam care este “oferta” de aplicații și cum se mișcă.

Nu mi se pare că merită mai mult testat, nu în faza în care este acuma… Și în mod clar nu văd acest sistem de operare capabil să adune din utilizatorii altor distribuții. E după mine doar o mișcare de marketing a celor de la Google care mai are mult până să ajungă o variantă decentă pentru desktop. Până atunci, băieții ăștia se pot orienta spre openSUSE (ăla adevăratu’ care nu crapă așa de repede) spre Ubuntu, Fedora (ordinea e total aleatoare) și lista poate continua.

Chiar sunt curios, a  mai testat cineva până acum Google OS? După voi, se merită ținut măcar ca mașină virtuală pentru eventuale teste?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.