Record mondial în ciclism stabilit la vârsta de 100 de ani

Până de curând erau puţini oameni din afara Franţei care cunoşteau numele de Robert Marchand.

Acest francez în vârstă de 100 de ani a stabilit un nou record mondial – 24.25km parcurşi pe velodrom în 60 de minute, stabilind astfel şi o nouă categorie de vârstă, cea de 100+.

Această performanţă a fost stabilită pe velodromul din Agile, Elveţia.

Este adevărat, acest record este departe de cel stabilit de Ondrej Sosenka în 2005 (49,7 km în 60 de minute), însă cehul avea 29 de ani, pe când Marchand are 100.

Robert Marchand rămâne un om modest, declarând la sfârşit că “Nu pretind că sunt un campion… Am vrut doar să fac ceva pentru aniversarea 100”.

Pentru stabilirea acestui record, dl. Marchand a avut nevoie de patru zile pentru a se familiariza cu velodromul.

“Nu am mai pedalat pe pistă de 80 de ani. Pentru asta trebuie să fii obişnuit cu pinionul fix. Personal prefer să rulez afară însă acest lucru este imposibil în acest moment” a declarat dl. Marchand, acest lucru datorânduse ninsorii de afară. “Nu am vrut să răcesc, aşa că nu am avut un antrenament prea lung”.

La recomandările medicilor, pe durata probei dl. Marchand a trebuit să-şi monitorizeze pulsul şi să şi-l pătreze sub 110, asta deşi la ultimele teste inima sa era într-o formă bună.

“În ultimii cinci ani am decis să nu particip la curse mai lungi de 100 km. Nu am nici un motiv să fac asta. Vreau să mai practic ciclismul o perioadă de timp.” a declarat de asemenea la final.

Ultima cursă la care a participat a fost Bordeux-Paris, pe când avea 89 de ani. Atunci a parcurs cei 600 de km în 36 de ore.

În ultimii 86 de ani a participat la atât de multe evenimente încât un pas în munţi îi poartă numele.

“Sfatul meu pentru toată lumea, tineri sau bătrâni este să se menţină în mişcare. Practic “educaţia fizică” în fiecare zi. Îmi lucrează întregul organism şi mă menţine suplu. Unele persoane, după ce ajung la 80 de ani se apucă de jucat cărţi şi renunţă la mişcare. Eu nu. Nu am putut să stau niciodată”.

Foto © UCI

One thought on “Record mondial în ciclism stabilit la vârsta de 100 de ani”

  1. Felicitari! ce putem spune. Multi dintre noi am vrea sa ajungem la etata dumnealui, dar multi dintre noi nu fac sport asa cum face el

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2009-2019 Alex. Burlacu
%d bloggers like this: