A venit sezonul poate cel mai dificil pentru mers cu bicicleta. Asta nu înseamnă că trebuie lăsată acasă, ci doar că trebuie luați în calcul mai mulți factori atunci când ieșim la drum pe 2 roți.
Nu o să vorbesc aici despre echiparea biciclistului, fiecare, după posibilități și rezistența personală își va alege echimpanetul cel mai bun pentru a bicicli pe vremea asta.
În primul rând, vremea fiind foarte umedă, o atenție sporită trebuie acordată frunzelor căzute. Cu puțină apă, acestea se transformă într-o masă foarte alunecoasă și periculoasă. Aveți de asemenea grijă mai ales atunci când trebuie să virați sau să frânați pe o zonă cu frunze pe jos. Uneori, sub stratul de frunze pot fi gropi sau apă. Aproape la fel de periculoase ca frunzele sunt ieșirile din șantierele patriei, nu uitați că aici, la noi în Germania cartier București, sunt foarte puțini cei care spală roțile camioanelor care ies din șantiere (avem totuși puțin noroc că s-au împuținat șantierele în oraș). Urmele de noroi întinse pe carosabil pot pune de asemenea probleme. Ca ultim pericol în aceasta categorie notez șinele de tramvai și capacele de canal. Acestea dacă sunt ude vă pot “fura” și dezechilibra atunci când vă doriți mai puțin.
În timpul ploilor, dar și după, atenție la băltoace. Nu uitați că acestea rămân acolo unde exista denivelări mari, gropi, canale etc. Mai bine evitați să mergeți aproape de bordură, și cu riscul de a fi înjurați, mergeți la 1m 11.5 1,5m de bordură. E mult mai sigur așa. Dacă zona nu permite lucrul ăsta, nu e nici o rușine să o luați pe trotuar.
Asigurați-vă că vedeți și că vă faceți văzuți. Dacă purtați ochelari (așa cum poartă subsemnatu’) nu vă ridicați prea tare gulerul și nu vă acoperiți gura și nasul. E mai puțin confortabil dar evitați să vi se aburească ochelarii… Sunt destui cei care vă aburesc zilnic, nu trebuie să contribuiți și voi :). Nu vă credeți ninja. Nu uitați că în București mulți așa-ziși șoferi scot mașinile din parcare doar atunci când plouă pe post de umbrelă. Mulți nu sunt în stare să deosebească un scuter de o bicicletă nici atunci când e soare și frumos afară, nu vă așteptați să știe să vă vadă/evite atunci când plouă. Apoi unii dintre șoferi chiar consideră distractiv să “spele un împuțit d-ăla de biciclist, care n-are bani să meargă cu mașina”, și vor încerca să arunce toată apa din băltoace pe voi. Dacă aveți (și ar fi bine să aveți) lumini la bicicletă, țineți-le aprinse și în timpul zilei. Uneori chiar și cei mai bine crescuți și experimentați șoferi au probleme cu vizibilitatea pe șosea. E bine să vă faceți cât mai bine văzuți.
Nu în ultimul rând calculați bine momentele de frânare și viteza de deplasare. Pe umezeală, frânele au alt efect, iar derapajul poate apărea la frânări bruște. De asemenea oprirea se va face pe o distanță mult mai mare atunci când este ud pe jos indiferent de frânele pe care le aveți montate pe bicicletă. După ce treceți prin apă, e recomandat să frânați de câteva ori pentru a testa efectul și a mai îndepărta apa din sistemul de frânare.
Încercați să urmăriți prognoza meteo a zilei. Nu faceți estimări prea optimiste atunci când se anunță temperaturi la limita înghețului mai ales atunci când aveți șanse să va apuce seara pe drum. Dacă nu aveți antrenament mai bine lăsați bicicleta acasă. 1km rulat pe vânt și ploaie (nu zic dacă temperatura se apropie de 0 grade) vă va solicita poate la fel de mult ca la un rulaj de 4-5km pe vreme bună.
Pentru confortul vostru e bine să vă dotați bicicleta cu aripi de protecție. Cât mai lungi 🙂 pentru că apă și noroi vor avea din plin în oraș. Nu în ultimul rând un sfat din experiența proprie… atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, și sunteți nevoiți să lăsați bicicleta legată undeva afară, aveți mare grijă cu închuietorile, altfel puteți ajunge să fiți nevoiți să vă urinați la propriu pe ele:)
Dacă cineva are adăugiri aici… orice părere e binevenită.
Vreme stabilă și asfalt uscat… Pedalare plăcută.
Leave a Reply