Câteva sfaturi pentru a ajune acasă în siguranță pe înturneric.

A venit (în sfârșit) primăvara!
Odată ce-a dat colțul ierbii au început să fie mai apetisante turele de seară, după muncă, ture care se pot încheia după apusul soarelui.
Șoferii (mai ales în afara Bucureștiului, oraș în care s-a pedalat chiar și peste iarnă), nu s-au obișnuit să vadă oameni pe două roți, fie vorba de biciclete sau motociclete.
Așa că am încropit o listă cu ponturi care pot ajuta ca tura de seară să se încheie plăcut, după cum urmează:

1 – Folosește un far serios – e foarte important să vezi pe unde mergi, nu de alta dar drumurile noastre sunt pline de surprize și e oarecum neplăcut să te trezești cu vreo groapă sau vreun canal fără capac fix în fața ta, fără a mai avea timp să frânezi. La prețuri relativ decente pot fi găsite faruri de 800 lumeni care pot fi încărcate și pe USB. Dacă farul are și indicator care să arate procentul de încărcare atunci șansele să moară exact când avem nevoie de el sunt mult reduse.

Lumini bicicleta2 – Folosește un stop bun – nu trebuie să-ți faci bicileta pom de crăciun însă e important ca cei care sunt în spatele tău (și care pot fi neatenți și/sau obosiți) să înțeleagă că în fața lor este o bicicletă. Dacă stopul are și opțiune de flash intermitent, folosește-o. O lumină care “clipocește” atrage atenția mai bine decât una permanent aprinsă și care poate fi confundată cu altceva.

3 – Păstrează-te vizibil – man in black a fost un film fain, dar noaptea nu-i bine să umbli ninja pe străzi… poartă haine deschise la culoare, aplică elemente reflectorizante pe ele, pune-ți led-uri pe rucsac… sau folosește vestele reflectorizante pe care le găsești în orice supermarket la raionul auto. Da, arată ca cele ale gunoierilor, dar tocmai pentru că le vezi pe gunoieri (oameni care trebuie să fie foarte vizibili pe stradă) înseamnă că și-au dovedit eficiența.

4 – Mergi pe trasee cunoscute – e important să cunoști traseul, să știi unde sunt curbele, gropile (alea mari și neastupate), sau porțiunile în care se adună apa, șinele de tramvai/cale ferată, etc. Cu cât cunoști mai bine traseul cu atât vei putea să te concentrezi mai bine la trafic. Cu (persistentă) durere-n anumite zone ale corpului recomand și să mergi mai încet… un accident se poate întâmpla oriunde, chiar și-n spatele blocului sau în capătul străzii pe care locuiești. Chiar dacă știi bucata de drum, mergi încet, ajungi… poate nu la fel de repede dar ok.

5 – Schimbă traseul dacă cel pe care mergi de obicei este mai plin de riscuri – în serile cu ceață de exemplu eu evit zonele cu treceri de pietoni. Vopseaua pe care au folosit-o firmele care marchează drumurile devine foarte alunecoasă odată cu un procent mic de umiditate. De asemenea, evit și recomand tuturor să evite intersecțiile cu vizibilitate redusă sau străzile foarte înguste unde ar putea fi mai dificil de evitat o portieră deschisă în față.

6 – Dacă poți ia-o “pe arătură” – un pic de off-road nu strică nimănui, iar dacă traseul poate fi făcut și prin locuri mai puțin umblate de mașini… ia-o pe acolo. Fii cu grijă la câini și fă-o doar dacă știi locurile. Da, dacă ești pe cursieră poate fi mai greu, dar uneori e și foarte interesant 🙂

7 – Dacă poți, nu merge singur. Pedalarea în grup are avantaje clare… nu vorbim că poți veni “în trenuleț” acasă, sau că ai cu cine să vorbești pe traseu, este bine să nu mergi singur și din punct de vedere al siguranței. Dacă întâlnești alți bicicliști, chiar dacă nu-i cunoști, lipește-te la pluton…

8 – Folosește tehnologia – ține-ți telefonul încărcat aproape și spune cuiva pe unde te dai, postează pe rețele sociale sau dă un sms cuiva… e bine să știe cineva pe unde ești, ca în caz că ai ghinion și nu mai poți vorbi.

Cam acestea ar fi cele câteva sfaturi pentru mers cu riscuri minime după apus și ture faine.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu