Din nou despre asigurări… și asiguratori

Am spus-o și o repet, îmi fac și-mi voi face asigurările online, pentru că am mai multă încredere în brokerii cunoscuți decât în copilele de stau prin galeriile hypermarketurilor și care întrebate de trei ori despre aceeași mașină, oferă trei lucruri diferite.

rcaonline

Citind chiar azi articolul de pe Hotnews legat de solvabilitatea Astra, Carpatica și Forte Asigurări încep să îmi pun din ce în ce mai multe întrebări legate de credibilitatea asiguratorilor.

Dacă despre Forte nu am auzit până azi, despre Carpatica știam (ceea ce probabil știe toată lumea), anume că “nu plătește” și că mai repede obții bani de la Merkel decât de la ei. Despre Astra.. sunt multe lucruri neclare încât nu-mi pot da cu părerea (dar urmăresc cu interes ce se întâmplă acolo, având asigurări active la ei).

Revenind la alegerea de a face o asigurare RCA online de la un broker (online) cunoscut, aceasta aduce și un avantaj în zona credibilității, unele dintre site-uri refuzând să propună practic clienților asigurări de la firmele dubioase (nu vorbim aici neapărat de Astra, a cărei decădere este încă o mare necunoscută cel puțin pentru mine, mirosind puternic a implicare policopesedistă), probabil și de asta nu auzisem eu de Forte Asigurări.

Pe de altă parte, acum vorbind de jucătorii rămași pe piața asigurărilor… sunt oarecum convins că în următoarele luni vom vedea o creștere a costurilor, din păcate, la fel ca în anii trecuți, creștere pe criterii total aiurea, însă cumva vor trebui cu toții să își asigure “stratul de grăsime” care să-i țină în viață în caz de necaz (din nou, Astra va fi probabil sperietoarea).

Spun despre criteriile luate în calculul asigurărilor că sunt aiurea și dau un singur exemplu, Iulia deși are mai multă vechime ca șofer, fără evenimente de când are permisul, etc. plătește pentru o motocicletă (cu motor de capacitate mai mică decât a mea), cu aproape 20% mai mult ca mine, doar pentru că este femeie.

Dacă ar exista în țara asta și instituții care să aplice corect legislația existentă, o eventuală mărire a cotelor de asigurare ar trebui să aducă și o reducere a numărului de tineri cu experiență puțină (sau deloc) și cu mașini mari, cei care sunt statistic implicați în majoritatea incidentelor auto.

Eu unu’ încă visez la o aliniere a modului de asigurare la cel de afară, după modelul britanic de exemplu, în așa fel încât asigurarea să fie obținută pentru individ și nu pentru mașină, astfel încât fiecare șofer să-și aibă asigurarea sa personală atunci când se urcă la volan.

Dar probabil acest lucru nu se va întâmpla prea curând, în condițiile în care asta ar filtra și mulți dintre așa numiții “profesioniști” și ar deranja procentul acela de votanți ai știm noi cui.

Comments

One response to “Din nou despre asigurări… și asiguratori”

  1. Iftime Sorin Avatar
    Iftime Sorin

    Vreau si eu asigurare pe persoana si nu pe masina si sa platesc doar pentru persoana…si sa pot conduce/detine 7 masini daca vreau/pot si sa tina cont de faptul ca de cand am permisul nu am folosit vreodata RCA-ul sa repar masini lovite de mine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu