Lucruri de urmărit atunci când cumperi o bicicletă second hand

Pentru că din ce în ce mai multe persoane renunță la mașini în favoarea bicicletei și a metroului, pe unde e posibil, (cam ceea ce am început și eu de acum un an) și pentru că în București, cel puțin pentru mersul pe trasee de gen casă-birou nu mi se pare aiurea să arunci banii pe mai știu eu ce bicicletă nouă, numa’ bună de “donat”… soluția cea mai la îndemană rămâne o bicicletă la mâna a doua.

Să îți cumperi o bicicleta sh, este cel puțin în teorie un lucru ușor, mai ales de când vânzările chiar și pentru sh-uri se fac online, teoretic poți găsi mai toate informațiile direct pe site-uri. Cu toate astea, sunt câteva lucruri cărora trebuie să le acordăm atenție atunci când luăm o bicicletă sh. În primul rând, nu prea e bine să iei biciclete din târgurile bucureștene, nu de alta, dar mâine-poimâine poți să ți-o cumperi chiar pe-a ta, și nu mai e deloc distractiv. Da, în București se fură biciclete, nu la fel de multe ca în Amsterdam, dar, se fură. Și hoții s-au specializat, încât cunosc mai bine ca distributorii autorizați calitatea si competitivitatea mărcilor. În al doilea rând, nu vă uitați neapărat după MTB-uri. Când am început eu să mă documentez în legatură cu bicicletele, toți, dar absolut toți vânzătorii, fie ei de bicle noi fie de sh-uri mi-au recomandat MTB, de am ajuns să cred că a merge cu biciclete în București reprezintă o mare aventură montană… și mi-am luat MTB. Mi-a trebuit un an aproape ca să mă conving că se poate merge foarte bine în oraș și cu o bicicletă de treking, chiar, mult mai bine, timpul petrecut pe drumul spre birou reducându-se cu 15-20 de minute.

Dar, revenind la bicicletele sh. ele reprezintă cred cea mai buna alegere, din punct de vedere al bugetelor alocate cât si al calității, mai ales dacă suntem puțin atenți atunci când le cumpărăm.
Piața e plina de rable, mai mult sau mai puțin spoite frumos, unse până nu mai scot nici un sunet în momentul vânzării etc. iar aici, fără să fie nevoie de mari cunoștințe in ale ciclismului, e foarte important sentimentul pe care îl lasă vânzătorul. Feelingul e de bază ca prim filtru.
Ideal este ca atunci când iei o bicicletă, să convingi un amic să te însoțească. Așa, cel puțin câștigi puțin la capitolul experiență.
Pe net, pe siteurile de vânzări și în categoriile vânzări ale forumurilor ciclistilor, se găsesc biciclete foarte ok la prețuri cel puțin decente. Tot ce trebuie, e răbdare și puțin noroc.

Ca la orice achiziție, prima impresie este cea mai importantă, o privire de ansamblu la condiția generală a componentelor, și o investigare a cadrului, sunt de bază ca să te prinzi dacă bicicleta a fost frecată tare înainte să fie scoasă la vânzare. Orice denivelare a cadrului, mai ales în partea din față de exemplu, arată că respectiva bicicletă a avut o bușitură frontală, dacă sentimentul general atunci când o ridici e că se dezmembrează… sigur nu e bicicleta pe care ti-ai dorit-o.

Când am fost în târgul din Vitan, uitându-mă la biciclete, am reușit parțial să îmi răspund la întrebarea “Asta e o bicicletă furată?” Sigur, nu am avut tupeu să îi întreb pe cei care le vindeau, dar, e destul de simplu să te prinzi. În primul rând, cei care vănd furăciuni, sunt foarte grăbiți… apoi, se vede pe fețele lor că nu se simt foarte comfortabil atunci când le ceri detalii despre cum funcționează, de asemenea, nu reusesc să facă o poveste coerentă dacă îi intrebi de istoricul reparațiilor. Pe de altă parte, sunt puști de 14-16 ani pe care îi vezi ca vând biciclete de 800-1000 Eur… Ăia sigur nu își vând bicicletele lor. Iarăși, dacă vezi un magraon,  jegos care vrea să vândă o cursieră făcută de vreo marcă celebră cu câteva milioane….

Ca idee, fiecare om își lasă amprenta pe bicicleta lui, are șaua reglată pentru înalțimea sa, are ghidonul înălțat sau coborât funcție de stilul în care îi place să se “dea” cu ea… așa ca e simplu să te prinzi repede dacă omul cu pricina își vinde jucăria lui sau… pe-a altuia… care încă plânge după ea.

Unii proprietari își pun în țeava de la șa un bilet cu numele și adresa, în caz de își găsesc bicicleta la vânzare să poată aduce dovezi politiei etc. Deci… atenție mare să nu fie o biclă furată.

Dacă forumurile, siteurile de vânzări etc. nu te încântă, o sursă de biciclete sh. ok sunt serviceurile si magazinele de biciclete care au de obicei una-două rămase de la vreun upgrade etc. Avantajul este că înainte de a le scoate la vânzare, baietii din magazine le mai reglează etc.

Alte lucruri care e bine să fie verificate atunci când iei o biclă sh.

Cadrul

Dimensiunea cadrului este foarte importantă. Un cadru prea mic sau prea mare este obositor la mers și de asemenea poate fi periculos pentru sănatate.

De verificat dacă nu se văd pete de rugină, dacă la suduri pare ceva în neregulă, de asemenea, dacă pe cadru sunt denivelări, înseamnă că bicicleta a suferit lovituri serioase.

Rotile

Starea roților și mai ales a cauciucurilor este foarte importantă. Așa ca trebuie acordata o atenție mărită calitații roților, dar, dacă cauciucurile sunt singurele lucruri rele la bicicletă…. nu-i nici un bai pentru ca modelele comune nu sunt foarte scumpe.

Pedalele

Să nu aibă “joc”. Trebuie de asemenea să fie întregi, nu sparte/rupte etc. Deși nu costă mult, parcă nu ar fi ok o bicicletă la care să schimbăm inclusiv pedalele de la început.

Lanțul și foile

Lanțul și foile trebuiesc de asemenea verificate. El va fi cel care va pune roata în mișcare, așa că merită atenție sporită. La foi, trebuie văzut dacă sunt întregi, cu dinții egali și drepți.

Șaua

Dacă șaua este una nepotrivită, după primele minute, cheful de pedalat se va diminua, plus ca șaua dă dureri exact în cele mai sensibile zone, așa că de asemenea trebuie să i se acorde atenție. O șa bună, costă câteva sute de lei, dar, își merită toți banii. Eu unu, prefer ca șaua să fie cu gel, și destul de lată, cât să nu mă deranjeze când merg îmbrăcat în blugi.

Accesoriile

Nimeni nu își vinde bicicleta cu toate accesoriile pe ea, însă de bun simț este să fie montate măcar un far si un stop in spate. La fel, e ok dacă exista si suportul pentru bidonul de apă, sau cel puțin găuri pentru acesta. După ce se va achiziționa, i se pot adăuga ciclocomputere, pompă, bidoane de apă, diverse borsete etc.

Ca ultimă recomandare, sfaturi, se pot găsi pe forumul de la ciclism.ro. Tot aici se pot găsi o grămadă de informații, biciclete și echipamente de vânzare etc.

Comments

11 responses to “Lucruri de urmărit atunci când cumperi o bicicletă second hand”

  1. Silvian Creţu (Syl) Avatar

    Eu mi-am luat un SH în Cluj, acum aproximativ o lună. Am cumpărat-o de la un magazin recomandat de mai multe persoane. Vi-l recomand la rândul meu și eu: e pe strada Mureșului (cea care unește Siretului cu Între Lacuri), în Mărăști. Are biciclete aduse din Austria, Elveția (cazul meu), Ungaria, etc.

  2. George Avatar

    Hristos a Inviat !

    Articolul este ok… dar poate pentru cei care traiesc in orase mai mari. Pentru cei care nu au prin zona targuri mai importante, asta nu prea e o optiune, si sa cumpar sh de pe internet, unde nu pot sa o verific… nu prea as face-o. De aia cred ca totusi o sa-mi cumpar o bicicleta noua. Sper sa prind ceva reduceri, acum de sarbatori. Cred ca mi-as fi cumparat o bicicleta noua si daca as mai fi locuit in Bucuresti, fiindca nu am mai avut de mult o bicicleta (de cand eram mic – Pegas 🙂 ) si nu prea ma pricep la ele. Oricum vreau sa-mi iau una calitate pret acceptabila.

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Adevărat A Înviat!
      Dacă te orientezi spre zonele comerciale ale forumurilor celor pasionați poți lua biciclete foarte bune și de pe internet. În rest, ce să zic, dacă bugetul îți permite, cu siguranță o bicicletă nouă este de preferat uneia vechi. Dar nu întotdeauna cea nouă va fi la aceeași calitate (dacă luăm un preț apropiat).

  3. adriana Avatar
    adriana

    buna,
    stie cineva unde sunt magazine in Bucuresti cu biciclete aduse din afara, second-hand? Am vazut ca pt Cluj s-au dat niste repere, vreau si-n capitala niste magazine. merci

    1. Alex. Avatar
      Alex.

      Bună,
      În București îți pot recomanda două locuri unde găsești biciclete second-hand din câte cunosc eu: primul pe listă – pe Brăiliței, iar al doilea loc unde poți încerca (nu am fost personal acolo) este magazinul Ciclop.eu (http://www.ciclop.eu/). Sunt convins că mai toți cei care vând biciclete noi au și ceva folosite la vânzare. De asemenea îți recomand Harta Velo, așa am aflat și eu de existența unora dintre magazinele din București.

  4. MelosNegros Avatar

    Şi încă nişte probe esenţiale:
    – la simpla învărtire a roţii se va verifica jocul eventual al jantei
    – la fel, mai ales pe faţă, ţinînd de ghidon în sus, se va verifica şi rulmentul, dacă are bătaie, bile lipsă
    – verificarea schimbătoarelor de viteze trebuie făcută mergînd pe pe bicicletă, şi nu de pe loc
    – la fel şi frînele
    – în sfîrşit, dacă ţinînd de ghidon, lăsaţi roata faţă lovind uşor caldarîmul, nu trebuie să sune nimic dezarticulat (în cadru)

    1. Meluș Negrescu Avatar

      Bine că după ce am făcut pe specialistul în chestie, am făcut (în urmă cu vreo două luni) pocinogul de-a lua o bicicletă prin FanCurier de la un șmecher din Bistrița Năsăud, o bicicletă zic cu 8 viteze (butuc Nexus) dar a cărei roată-spate suferă de oleacă de…frânare permanentă!
      Morala? Verificați în primul rând rotația, mai ales la roata-spate și mai ales dacă are butuc cu vitezele integrate!

  5. eugen Avatar
    eugen

    buna. Stie cineva cam pe unde as putea gasi in Constanta o bicicleta sh cam in 2 mil 2,5mil si destul de buna.Multumesc anticipat

  6. Laura Avatar

    thumbs up pt linux 🙂

  7. MelosNegros Avatar

    MAi adaug cîteva lucruri ce trebuie neaparat verificate în cazul cumpărării unei biciclede second: – Ghidonul să nu joace pe lateral în strînsoarea “nucii” (să nu facă niciun scîrţîit!), că atunci trebuie schimbat cam tot. La fel, inelele de mai jos trebuie să fie de nădejde, la chinezoaica mea DHS fiind atît de uzate de cîţiva ani încît zi de zi strînd de mai multe ori manual inelul cel mare – Axul-cartuş pedalier se verifică simplu printr’o învîrtire liberă a pedalelor în sens invers: dacă se opres repede başca iese zgomot, atunci axul e dus. Mai e sigur dus nici vorbă, şi dacă are joc! Or ăla costă multişor! – Schimbătoarele de viteză trebuie să meargă relativ uşor, alminteri urmăriţi cablul fiecăruia, să nu cumva să fie…deşirat.

  8. biciclete second hand Avatar

    foarte bun tutotialul. Felicitari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu