Politica procentelor mici

Deşi mă feresc pe cât pot de ştirile politice din ţara noastră (pentru că de cele mai multe ori nu am anti-vomitivele la mine), unele “ştiri” reuşesc să treacă de “filtrele” mele şi-mi ajung pe retină.

Aşa mi-a fost dat să aud de iniţiativa unei fiice de prezident care-şi face (sau şi-a făcut nu-ş ce partid nou), iar mai nou, indus în eroare de un titlu care suna interesant, m-am trezit pe site-ul a ceea ce se cheamă “Noua Republică”.

La prima vedere, citind articolul cu pricina, mai mai să zic… iaca o iniţiativă care mă va scoate din casă la alegerile viitoare… dar am revenit repejor, repejor la “cutie” după ce am citit ceea ce ei numesc “Manifestul…” bla, bla bla.

Amu’ zic şi eu ca unul care n-are prea multă treabă cu politica…. cât de proşti trebuie să fie unii oameni ca să nu se prindă că acest proiect este unul iniţiat (şi probabil susţinut) de PD-L?  Recunosc, sunt unul care se va îmbăta de bucurie în ziua în care moare Iliescu… şi va comanda artificii “de tot salariul” dacă mâine l-ar călca trenul pe Ponta… dar.. cu toate astea… nu pot să nu mă întreb… oare cât de proşti cred unii că-s românii ca să creadă într-o “resetare” a României… dată de cei care se chinuie de 20 de ani s-o scoată de tot din priză?

Ori, după mine, toate aceste mişcări, partide şi partiduleţe care apar fix cu un an înainte de alegeri nu-s decât “procente de rupere” cum scria într-un manual… menite doar să dividă opţiunile electoratului pentru a fi siguri că de fapt vor avea şanse de câştig doar “jucătorii” mari.

Cei care fac asta probabil că mizează şi pe faptul că astfel de mişcări, vor aduce mici procente şi din cealaltă tabără… pentru că toate aceste “mişcări” sunt clar făcute doar pentru a pregăti “cărţile” pentru primul tur de scrutin, apoi, sub umbrela alianţelor, micile grupuri revenind la “nava mamă”.

Pe de altă parte, nu pot să nu mă întreb… în situaţia financiară actuală, tu, partid de guvernământ, îţi permiţi să cheltui bani (eventual din buget) pentru a simula noi formaţiuni politice pentru câteva luni? Ştiu că nu există campanii electorale “curate” dar… cel puţin ar putea fi mai … ieftine?

Acuma, nu m-ar mira  ca tot partidul lor să-şi “reşapeze” imaginea… nu m-ar mira ca în câteva luni să-şi schimba culoarea din portocaliu în altceva mai greu de combinat (cromatic) … cum ar fi… verde (plus că găleţile verzi dau mai bine la sate). Apoi să-şi anunţe o reorientare spre centru-jos-stânga-dreapta-sus, pentru a fi siguri că “prind” şi ceva pensionari nostalgici… şi gata… iaca cum va candida un partid nou şi curat.

Şi că tot vorbeam mai sus de cromatica partidelor… mă gândeam acum câteva seri, ce fain s-au tot combinat culorile partidelor noastre… pe lângă roşul tradiţional, au apărut albastru, verde şi galben… apoi, roşu s-a scindat, dând naştere unui alt partid (ghici care)… care roşu (mai mic) s-a combinat la rândul său cu galben… şi a ieşit portocaliu… dar lui galben nu i-a plăcut… şi s-a dus să se combine cu roşu, ăl mai roşu… şi cu-n pic de albastru… dar cum culoarea dominantă era tot roşu…. a ieşit un maro mirositor… dar cu dâre mari de roşu deasupra.

Acuma, revenind la “reseturi”… Mi se pare că în toate partidele au apărut oameni tineri şi mult mai raţionali, unii dintre ei fiind chiar ok. Cu toate astea mă surprinde faptul că nu văd nici o acţiune iniţiată de aceştia care să facă puţin “deranj” printre “dinozaurii” din partidele lor. Oare ar fi utopic să mă aştept ca la un moment dat cei din generaţia tânără să lase la o parte diferenţele de culori (pe de altă parte această barieră a fost trecută de “bătrânii” care şi-au făcut firme între ei indiferent de culoarea politică) şi să pună umărul la o politică care să ne mai îndrepte puţin coloana vertebrală a acestei ţări?

Comments

4 responses to “Politica procentelor mici”

  1. Alex D. Avatar

    Salut,
    Ai ceva „insider information” ca să presupui că Nouă republică e o inițiativă legată în vreun fel de PDL?
    Eu zic că e loc de un partid nou în România, altul decît cele din votate de „supărați” și „revoltați” gen PNG și PRM. Unul votat de o clasă de mijloc, bine intenționată și progresistă, chiar dacă relativ incultă politic.
    Ideea de partid „diferit” aș spune că plutește cel puțin din perioada în care guvernul I al Alianței D.A.(cam singurul guvern semidecent al României) s-a spart. Eu cu siguranță nu m-am păcălit că infuzia PD-ululi cu membri frecventabili ai PNL o să schimbe PD-ul din rădăcini.

    Dacă partidul nu depinde financiar de PDL, și opiniile membrilor nu sunt aruncate la coș de conducere, nu văd problema cu eventualul nou partid. Ce poate PDL să-i facă?
    Alex

    1. admin Avatar
      admin

      Salut,
      Uite doar trei doua paragrafe care mă fac să cred că-s “pui” ai PD-L:
      “În România, partidele nu pun preţ pe idei, valori, doctrine. Cu toate acestea,
      acţiunea la nivel executiv și legislativ reflectă, în mare, diferenţa dintre
      stânga și dreapta. PDL a susţinut un nou Cod al Muncii și o Lege a Educaţiei,
      în timp ce USL s-a opus cu vehemenţă oricărei schimbări. Consecinţele
      practice ale orientării doctrinare trebuie bine înţelese și explicate în
      orizontul alegerilor din 2012.

      Prin iresponsabilitatea funciară a lui Victor Ponta, Dan Voiculescu și Crin
      Antonescu, România riscă derapajul rapid pe o pantă a falimentului economic
      și a dezastrului social. Așa cum liberalii lui Tăriceanu & Vosganian au golit
      vistieria ţării înaintea furtunii, Ponta & Antonescu vor amaneta viitorul
      copiilor noștri.”

  2. Alex D. Avatar

    OK, n-am citit manifestul, dar pare a confirma ce spui tu, că noul partid e pui de PDL (dar, dacă e să dea exemple de propuneri de legi/reforme moderne și utile, nu știu dacă au de unde alege în afară de PDL).

    1. admin Avatar
      admin

      Salut,
      Aşa e… exemple de la alţii nu prea sunt… din păcate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu