“… mama nu se supără”. Așa suna pe la jumătatea anilor ’90 unul din sloganurile din reclamele pentru scutecele de la Libero Baby, dar care în timp s-a identificat cu… Pampers, slogan care se numără printre puținele care au rămas în memoria colectivă a românilor în perioada post-decembristă.
Dar, cu scutece sau fără (fie ele Pampers sau Libero), combinația dintre copii și canapele e una de succes :).
Sunt convins că toți cei care au sau au avut copii știu la ce mă refer. Canapeaua este mai devreme sau mai târziu loc de joacă, loc de pictură, loc de șters degete de ciocolată, preferata câinilor pentru somn și a mâțelor pentru ascuțit ghearele… acuma dacă norocul (sau nenorocul, după caz) face ca acea canapea să fie una din material textil, fiecare acțiune de mai sus rămâne “marcată pentru eternitate”, pentru că nu toate petele ies.
Metode de protecție împotriva atacurilor asupra canapelelor sunt multe, noi însă am ales să lăsăm accesul liber (atât copiilor cât și pisicilor), și să nu ne supărăm de câte ori se întâmplă câte ceva… Astfel că pot povesti (din petele de pe canapea) unde și-a băut Bianca prima dată cacaoa cu lapte, unde a pictat cu carioca jungla din “Cartea Junglei”, unde a scăpat Alexia ciocolata și apoi a frecat cu piciorul ca să se șteargă și e loc suficient pentru Ștefanuț, care probabil își va lăsa de asemenea amprenta pe canapea.
Multe dintre petele accidentale apărute pe canapea le-am curățat mai mult sau mai puțin folosind diverse soluții de prin comerț, bineînțeles, soluții pentru uz casnic care își fac cât de cât treaba, îndepărtând petele făcute din cauza “accidentelor comune”, cu cafea, sucuri, lapte etc… La urme de marker, carioci colorate etc. nu am avut prea mari așteptări.
După ce va trece perioada critică (în care aștept și de la Ștefănuț opere de artă pe canapea) vom căuta probabil ceva firmă care presteze servicii de curățare canapea, de la care mă aștept să aibă know-how și soluții profesionale care să elimine petele de pe a noastră canapea din sufragerie.
Am observat că în ultima vreme, probabil datorită faptului că există cerere în sensul acesta, mai multe firme care oferă servicii de curățenie au introdus și servicii specializate pentru mochete, covoare, canapele sau fotolii și… cu siguranță sunt mai experiementați ca mine.
Deși e la fel de probabil să păstrăm amintirile vii și să nu ștergem urmele, nu până nu vor crește suficient de mari încât să se distreze atunci când le vom aminti (dacă nu vine neamțul ăla de ascunde medicamentele pre la noi) momentele de creație și care operă de artă aparține cui 🙂
Leave a Reply