Pregătirea plimbărilor lungi – câteva recomandări

A venit toamna, iar sezonul cicloturistic se pregătește de hibernare. O hibernare care pentru mulți bicicliști înseamnă pregătirea (cel puțin psihică) pentru ce va urma anul viitor.

Toamna și iarna sunt sezoanele în care pasionații ajung cel puțin o dată pe site-uri cu trasee, povești și poze, hărți, etc. pentru a pregăti ture cât mai plăcute pentru primăvară.

Dar, totuși, de unde trebuie să începem atunci când ne hotărâm să facem ture mai lungi decât am făcut până acuma?

Ceea ce urmează poate nu va aduce nimic nou pentru cei care au deja la activ ture lungi… nu una ci mai multe 🙂 și mai ales, nu este adresat celor cu intenții sportive ci mai mult celor care vor să pedaleze de plăcere.

Când am început să stau de vorbă cu persoane care au făcut mulți kilometri în șa, informația a început la un moment dat să depășească puterea mea de procesare. Fiecare persoană îmi dădea sfaturi și exemple din experiența proprie (uneori foarte vastă) dar, după o perioadă am constatat că multe din povețe se contraziceau. Așa că am renunțat să mă mai chinui să țin minte detaliile și să iau totul…. de la 0.
Mi-a rămas totuși în minte o frază spusă de unul dintre cei cu care am apucat să vorbesc despre plimbările lungi… “Prima mea tură nu a fost atât o încercare de a-mi depăși limitele, de a-mi îmbunătăți cunoștințele, cât mai ales o luptă în a-mi pune în practică cunoștințele deja acumulate”.

Plecând de la asta, am început și eu să organizez în minte și apoi și pe tastatură un mic set de recomandări, din care vreau să împărtășesc aici:

1 – Primul lucru care trebuie avut în minte înainte de a pleca este pregătirea personală. Dacă nu ai făcut niciodată mai mult de 100 km într-o lună, nu-ți propune să-i faci într-o zi. Fă o medie a orelor și distanțelor petrecute în șa în ultima lună. Încearcă să-ți programezi traseul așa încât la parcurgerea dublului mediei de mai sus să ai unde să te oprești (să ai posibilități de campare/cazare etc.). Va fi neplăcut să fii super-obosit și eventual să te mai prindă și noaptea pe vreo șosea aglomerată sau prin locuri unde nu ai unde te odihni. Evitați să mergeți noaptea. Calculați-vă în așa fel etapele încât să pelalați pe lumină. E mai odihnitor și mult mai sigur pentru voi.
De asemenea, pentru cei care-și doresc ture cu mai multe zile de pedalat, e destul de importantă pregătirea (antrenamentul sau cum vreți să-i ziceți). Plecați progresiv… dacă până acuma ai mers maxim 20 km într-o zi, fă-ți un obicei din a merge 20km… apoi începi să crești distanța. De cele mai multe ori nu oboseala sau condițiile meteo vă vor fi inamici cât obișnuința în șa. Nu trebuie să forțați, nu trebuie să fiți atenți la cadențe, viteze sau mai știu eu ce detalii… stați în șa… până vi se “tăbăcește” bine fundul.
E bine să vă scoateți din cap accesul la mai știu eu ce performanțe sportive. E mult mai frumos să considerați că plecați într-o plimbare… și plimbare să rămână. Opriți-vă, faceți poze, savurați peisajul faceți ce vă trece prin cap… e mult mai plăcut decât să stați cu ochii pe ciclocomputer numărând kilometru după kilometru.

2 – La același grad de importanță pun confortul (derivat cumva din punctul 1). Fiecare om e unic în felul său. Nu vă luați după sfaturile celor din jur referitoare la modelul sau poziția șeii. Veți constata pe propria piele cum să vă aranjați bicicleta pentru a vă simți cât mai bine pe ea pe o perioadă lungă. E bine să aveți la îndemână sculele necesare ajustării ghidonului și șeii la voi și să faceți asta până ce găsiți poziția care vă convine.
Iarăși, feriți-vă de capcanele vânzătorilor. Nu săriți să vă cumpărați mai știu eu ce șa deșteaptă cu o săptămână înainte de a pleca la un drum lung. Riscați să vă plângeți apoi de tentative de viol… și șaua chiar să fie ok. Dacă v-ați obișnuit cu una, fie ea veche, grea sau ne-arătoasă… păstrați-o.
Și că tot veni vorba de capcane… Pentru drumuri lungi nu aveți nevoie de mai știu eu ce aliaje super ușoare. Bicicleta de touring trebuie să fie în primul și în primul rând confortabilă. Apoi durabilă, manevrabilă și poate printre ultimele caracteristici – ușoară.
Dacă vă veți face/cumpăra o bicicletă special pentru ture lungi, orientați-vă spre roți de 28″ iar la cauciucuri căutați unele recomandate pentru durata de viață.

3 – Echipamentul – Studiați cu atenție buletinele meteo. Nu uitați (chiar și primăvara sau toamna) să vă luați la voi și creme de protecție solară (nu glumesc, o spun din experiența personală). Expunerea timp îndelungat la soare și eventual vânt poate produce arsuri nedorite. Nu vă încărcați bagajele cu haine inutile, dar nici nu e indicat să ajungeți de exemplu la Bîlea în tricou cu mânecă scurtă.

4 – Când vă apucați să vă faceți bugetul, luați în calcul și eventuale cheltuieli cu schimbarea șeii, a ghidonului, dar și a altor componente… pesimiștii pot spune că e necesar să iei în calcul și schimbarea bicicletei cu totu’ dacă cea existentă nu se dovedește a fi ok.

5 – Când vă pregătiți etapele, fiți atenți la formele de relief pe care veți merge. Aduceți-vă aminte că de cele mai multe ori vântul are prostul obicei să bată mai tare în zonele cu dealuri/munți și, nu în ultimul rând, 100km pe câmpie nu înseamnă poate decât 70 pe dealuri și/sau munți. Nu în ultimul rând, evitați coborârile pe întuneric.

6 – Alegeți-vă transmisia potrivită. Puneți acele pinioane care vă vor ajuta să mergeți eficient atât pe câmpie cât și pe cățărări. Angrenajul e de asemenea important. Nu uitați că și cicliștii profesioniști (ăia de se omoară în Turul Franței de exemplu) aleg angrenaje compacte în etapele de munte… Așa că e destul de important să vă alegeți un angrenaj care să poată “presta” pe orice formă de relief fără să scoată sufletul din voi și să vă stoarcă de energie inutil.

7 – Hidratați-vă și hrăniți-vă corespunzător. Mâncați bine, și mai ales, beți multe lichide (bere doar seara după ce v-ați oprit). Consumați dulciuri, eventual luați în rucsac ceva batoane Snickers sau batoane energizante din cele făcute special pentru sportivi. Nu am testat personal dar mi-aduc aminte că mi-a fost recomandat ca la ture lungi să storc în bidonul de apă o jumătate de lămâie și să pun de asemenea puțină sare acolo… Cei care au încercat asta, sau o vor încerca sunt rugați să-mi spună și mie dacă merită încercarea 🙂

8 – Fiți atenți la securitatea voastră și a bicicletei. Aveți grijă unde și cum o legați peste noapte în cazul în care campați, încercați să fiți cât mai vizibili pe drum. Folosiți luminile roșii din spate și pe timpul zilei, încercați să aveți cât mai multe elemente reflectorizante, și în rucsac baterii de schimb. Casca, ochelarii de protecție și mănușile-s mai mult decât recomandate. În cazul în care casca nu e prevăzută cu cozoroc, o șapcă subțire purtată sub cască vă poate proteja ochii de lumina soarelui, de ploaie-n gură și altele.

9 – Și cu asta închei… stabiliți-vă și păstrați-vă ritmul vostru. Dacă mergeți în grup, asigurați-vă că aveți nervii să stați după cel mai lent din grup, dar în același timp fiți pregățiți să țineți pasul cu grupul. Ori vă găsiți un grup cu un nivel de pregătire și ritm de mers asemănător cu al vostru… ori plecați singurei.

Orice completări și recomandări sunt binevenite 🙂

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Alex. Burlacu